Miliardarul Clemens Tönnies deține Tönnies Holding, companie ce administrează abatorul de lângă oraşul german Pforzheim, unde 650 de români au fost infectați cu coronavirus.
În total, sunt peste 1.500 de oameni infectați, iar toți angajații, 6.500 la număr, în mare parte români și bulgari, au fost plasați în carantină. Poliția păzește înarmată zona de carantinare, după ce 17 români au fugit din izolare.
Clemens are 64 de ani și este unul dintre cei mai importanți oameni de afaceri din Germania. Este căsătorit și are doi copii, iar revista americană Forbes îi estimează averea la 1,4 miliarde de euro, fiind al 85-lea cel mai bogat neamț.
Măcelar din tată-n fiu
El a dus mai departe afacerile tatălui său, care a fost tot măcelar. După terminarea școlii în 1970, Clemens a ales să meargă pe acest drum, deși inițial era tentat să intre în radio și televiziune.
Fratele lui mai mare, Bernd, a fondat în 1971 o afacere cu vânzarea produselor de carne și împreună au înființat o companie, cea care astăzi este una dintre cele mai importante din piață.
Bernd a murit în 1994, la vârsta de 42 de ani, după un transplant de rinichi, dar afacerile au mers mai departe.
În ultimii ani, compania pe care o conduce Clemens a fost dată în judecată pentru “nerespectarea masivă a standardelor de securitate în muncă, a condițiilor de muncă, dar și cazarea și transportul iresponsabil pentru angajați”.
Zilele trecute, Cornel, unul dintre românii angajați la abator, a dezvăluit pentru Libertatea tratamentul de care avea parte: “Am plecat de acolo deoarece nu am permis să fiu umilit și tratat ca un sclav. Șefii erau obișnuiți să țipe la oameni, să îi înjure și eu nu am acceptat asta. Și începusem să am probleme din cauza asta. Mi se căuta nod în papură”.
de infecții cu COVID s-au înregistrat până în prezent în Germania și au fost raportate aproape 9.000 de decese.
Ciprian Marica: “Extrem de sobru și rece”
Dar viața lui Clemens Tönnies are legături importante cu românii și România. Ca șef al echipei de fotbal Schalke 04, acesta i-a avut angajați pe fotbaliștii Ciprian Marica și Ciprian Deac.
Atacantul Ciprian Marica a lucrat cu Tönnies între 2011 și 2013.
“Clemens e de când lumea acolo. L-am întâlnit de trei ori în toată perioada pe care am petrecut-o la club. Era un om foarte sobru, foarte serios și rece. O singură dată l-am văzut că se distrează și se bucură. La o petrecere a echipei, după ce ne-am calificat în grupele Champions League. Atunci s-a exteriorizat și a renunțat la modul său de viață. În rest, era un om extrem de dur și serios. Când venea la echipă era rece și nimeni nu prea comenta în fața lui”, rememorează Marica pentru Libertatea.
Tönnies are o relație excelentă de prietenie cu președintele Rusiei, Vladimir Putin, cei doi fiind prezenți la o conferință în momentul în care gigantul rus Gazprom a devenit sponsorul principal al echipei germane.
A împușcat mistreți alături de alți miliardari
Mai mult, Clemens este unul dintre bunii prieteni ai omului de afaceri Ion Țiriac. Acesta a venit de mai multe ori în România la celebrele partide de vânătoare organizate de fostul tenismen la Balc.
Clemens făcea parte dintr-un grup de elită al miliardarilor celebri care participau la evenimentele ferite de ochii curioșilor. Wolfgang Porsche, moștenitorul Porsche, Klaus Mangold, fostul președinte al grupului DaimlerChrysler, sau Franz Rauch, supranumit “regele european al sucurilor”, au venit în România.
Aici, Clemens s-a întâlnit și a petrecut până dimineață alături de Wolfgang Bernhard, președintele Consiliului de Administrație al Volkswagen, preşedintele OTP Bank, Sandor Csanyi, creatorul de modă Stefano Ricci sau politicianul spaniol Inigo Herrera.
Controlează 7.000 de hectare din Moldova
Mai mult, Clemens are afaceri în România. Orgapic SRL este una din companiile lui și este înregistrată la Iași. Societatea face afaceri în agricultură, exploatând câteva mii de hectare de teren în județul Iași.
Asociații firmei sunt Clemens Tönnies, Agro Solum SRL (înregistrată la aceeași adresă) și o companie germană controlată de același afacerist german, Tonnies Anlage-und Vermögensverwaltung GmbH.
Înfiinţată în 2006, Orgapic îşi desfăşoară activitatea în domeniul agriculturii bio, având 7.000 de hectare luate în arendă în România, 4.000 în Iași și 3.000 în Botoșani. Și Agro Iulia SRL ar aparține tot omului de afaceri neamț.
N-am auzit în viața mea de firmele astea. Habar n-am ce firme sunt și cine le deține. Chiar nu știu că sunt controlate de patronul neamț al abatorului. Eu oricum nu prea mai am multe legături cu agricultura… Au avut alții grijă!
Adrian Porumboiu, om de afaceri în agricultură:
Conform unor documente obținute de site-ul dezvăluirea.ro, inspectorii de la Direcția Regională de Finanțe au verificat în 2017 compania Orgapic din Iași, deținută de afaceristul german și care are ca obiect de activitate cultivarea orezului, a legumelor și plantelor producătoare de semințe oleaginoase.
În urma verificărilor, societatea a fost obligată să achite impozite suplimentare către bugetul de stat și a primit și o amendă. Datoria către statul român s-a ridicat la 36.000 de euro.
Scandal uriaș de rasism
În august 2019, ministrul justiției din Germania a cerut federației de fotbal să ia măsuri împotriva lui Clemens Tönnies, președintele miliardar al lui Schalke.
Într-un forum organizat la Paderborn, Clemens a afirmat în fața a 1.600 de oameni: “Decât să mărim taxele pentru lupta împotriva schimbărilor climatice, mai bine finanțăm douăzeci de centrale electrice în fiecare an în Africa. Și africanii nu o să mai taie copacii și nu o să mai toarne copii pe întuneric”.
Pe rețelele de socializare s-a pornit războiul. I s-a cerut demisia lui Tönnies, iar politicienii germani s-au implicat și ei.
“Asemenea declarații sunt total incompatibile cu valorile fotbalului”, spunea la acel moment Reinhard Rauball, președintele Ligii germane. Chiar dacă a fost un scandal monstru, Clemens nu a pățit absolut nimic.
Acum, Tönnies este în implicat într-un nou scandal de proporții, după ce peste 1.500 de angajați au fost depistați cu coronavirus.
Clemens dă vina pe subcontractorii care i-au adus pe muncitorii români în Germania.
Thomas Kuhlbusch, șeful echipei de criză care gestionează în aceste zile cazul de la abator, a precizat pentru presa din Germania: “Vreau să spun foarte clar că încrederea pe care o avem în compania Tönnies este zero!”.
Ieri, din cauza focarului de la abatorul Tönnies, autoritățile din landul german Renania de Nord – Westfalia au decis instituirea carantinei pentru districtul Gutersloh, cu 370.000 de locuitori.
Nu trebuie să mă gândesc foarte mult la demisie, dar am nevoie de un moment de liniște. Voi conduce compania până ieșim din criză și apoi mai vedem!
Clemens Tönnies:
883 de cetățeni români aflați în Germania au fost infectați cu coronavirus de la începutul pandemiei. Cei mai mulți români infectați în afara granițelor sunt în Italia, 1.885.