Cazul în care medicul Ioan Lascăr este judecat pentru fapte de abuz în serviciu, privind achiziția de aparatură medicală pentru secția de arși a spitalului Floreasca, scoate la iveală încrengătura de firme ce stătea în spatele companiei la vedere abonată la nevoile unității spitalicești.
Astfel se pare că în spatele firmei la vedere, Gemedica, inculpată de altfel în acest caz, stă o succesiune de alte firme deținute de familiile Oprescu și Galea, controlate prin rude, precum fii, soții sau mame.
Mergând pe firul financiar anchetatorii DNA au găsit un duet de firme, una a fiind a lui Aurel Galea și alta a familiei Oprescu care administrau societatea care furniza materiale spitalului încasând astfel banii publici.
Acuzațiile
Procurorii DNA l-au trimis, luni, în judecată pe medicul Ioan Lascăr, șeful Clinicii de Chirurgie Plastică și Microchirurgie Reconstructivă din cadrul spitalului Floreasca, pe care îl acuză de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit cu consecințe deosebit de grave.
Alături de acesta vor mai fi judecați managerul spitalului Floreasca din anul 2013, Alexandru Radu Macovei și șeful biroului de achiziții din aceea și perioadă a spitalului, Marina Magdalena Gontariu, pentru aceleași fapte.
Au mai fost trimiși în judecată administratorul firmei Gemedica Aurel Cătălin Galea precum și persoana juridică Gemedica, pentru faptele de complicitate la faptele șefilor de la Floreasca.
Firul de la capătul ghemului
Anchetatorii au cercetat în acest dosar, conform datelor publice de pe site-ul instituției, firma Gemedica, cea care a câștigat oferta privind achizția barocamerei de către spital dar și a altor aproximativ 50 de echpamente medicale de specialitate.
Astfel, urmare unei analize financiare a rezultat că firma Gemedica are în spate un grup de alte firme una a lui Aurel Galea și alta a lui Sorin Oprescu și a familiei sale.
Astfel în dosar se arată, referitor la caietul de sarcini făcut de Ioan Lascăr, că documentul indică cum au fost definite specificațiile tehnice ale echipamentelor medicale, respectiv modul de elaborare a caietului de sarcini.
Lascăr ar fi întocmit practic caietul de sarcini pentru a favoriza operatorul economic Gemedica în procedura de licitație și a procedat în acest fel „datorită relației profesionale pe care a avut-o de-a lungul timpului cu Centrul Medical Academica, a cărui activitate este administrată de societatea Medical Prestige și Anais Medical Center, aceste două societății fiind afiliate și coordonate de Aurel Cătălin Galea, administratorul Gemedica și de persoane apropiate acestuia”.
Cine ia banii
Documentația economică din dosar arată că Aurel Galea și Sorin Oprescu „controlează împreună un grup de firme afiliate, fie prin intermediul membrilor de familie, fie prin intermediul unor societăți de tip offshore – pe care le reprezintă în relațiile cu terții”.
Astfel Galea – asociat și administrator al societăților Gemedica și Three Farm – a înființat împreună cu frații Oprescu Sorin Mircea și Oprescu Dorin Gelu societatea Medical Prestige.
Societatea Medical Prestige este administratorul societății Anais Medical Center și împreună administrează Centrul Medical Academica, respectiv Clinica Academica Pitar Moș și Clinica Academica Aviatorilor.
Potrivit dosarului de-a lungul timpului, structura participațiilor la capitalul social al acestor societăți s-a schimbat, în sensul că asociații și-au cedat între ei părțile sociale, au introdus în societăți alți membri de familie, respectiv Gizella Galea – mama lui Aurel Cătălin Galea și Sorin Mircea Oprescu – fiul lui Sorin Mircea Oprescu.
În mod constant, se arată în acte, aceste societăți au fost deținute, controlate și administrate prin membrii celor două familii.
Firma lui Oprescu
În acest sens, spun procurorii, societatea Medical Prestige a fost înființată în 20 august 2007 de Sorin Mircea Oprescu (cotă de participare 50%), Aurel Ctălin Galea (cotă de participare 25%) și Gelu Dorin Oprescu (cotă de participare 25%).
În 8 noiembrie 2007, în societate a fost cooptat și fiul lui Sorin Mircea Oprescu, astfel că după cesionare fiecare dintre cei patru asociați deține câte 25% din părțile sociale ale societății iar administratorul acesteia devine Oprescu junior.
În martie 2008 Galea iese din societate, părțile sociale deținute de acesta sunt preluate de mama sa, Gizella Galea, iar un an mai târziu Oprescu senior iese din societate iar părțile sociale deținute de acesta sunt preluate de fratele său, Dorin Oprescu, structura societății devenind Dorin Oprescu – 50%, Gizella Galea – 25% din capitalul social și Sorin Mircea Oprescu junior – 25% din capitalul social și de asemenea administrator al Medical Prestige.
Structura societății și administrarea au rămas la fel până în prezent.
Despre societatea Anais Medical Center anchetatorii au aflat că aceasta a fost înființată în 4 aprilie 2006 de unicul asociat Valentina Adam, care în 20 iulie 2010 cooptează un nou asociat – respectiv persoana juridică Laramed Limited, o societate de tip offshore cu sediul în Cipru, Nicosia – căreia îi cedează 70% din cota de participare la capitalul social.
Laramed Limited împreună cu Laramed CO Delaware – SUA, aceasta din urmă administrată tot de Aurel Galea, este principalul furnizor extern societății care a furnizat materiale spitalului Floreasca, Gemedica.
De la cesionare și până în prezent firma Anais Medical Center a avut aceeași structură a asociaților, respectiv 30 la sută din capitalul social pe numele Valentinei Adam și restul pe numele Laramed Limited.
Începând cu 8 iulie 2011, noul administrator al societății Anais Medical Center este numit Medical Prestige SRL – prin reprezentanții Oprescu junior, cu puteri depline și Alexandru Nicolescu, cu puteri limitate. Societatea deține această calitate și în prezent, fiind reprezentată de aceleași persoane.
Potrivit datelor publice afișate pe site-ul oficial al Centrului Medical Academica societatea Medical Prestige operează Centrul Medical Academica Pitar Moș iar societatea Anais Medical Center operează Centrul Medical Academica Aviatorilor.
Lascăr, abonat la banii celor cărora le-a dat bani
Despre medicul Ioan Lascăr în dosar se arată că „este unul dintre medicii care prestează servicii medicale în cadrul Centrului Medical Academica – la specialitatea chirurgie plastică”.
Astfel, potrivit unor adrese ale societății Medical Prestige rezultă că, în calitate de beneficiar – reprezentată prin Dr. Mircea Sorin Oprescu și CMI (Cabinet Medical Individual) Lascăr Ioan, în calitate de prestator a fost încheiat, un contract în martie 2008.
Obiectul contractului era de furnizare de servicii de asistență medicală în specialitatea chirurgie plastică, activitatea urmând a fi desfășurată la Clinica Medicală Academica din București, din strada Pitar Moș.
Contractul a fost încheiat pe o perioadă nedeterminată, nu are o valoare certă și periodică, medicul Lascăr fiind plătit procentual în funcție de activitățile prestate, respectiv 80% din valoarea percepută de clinică pentru o consultație/control, 50% pentru mici intervenții chirurgie, respectiv 40% pentru intervenții CUTERA, 10% din tariful încasat de clinică pentru testele de laborator recomandate de prestator și 5% din tariful încasat de clinică pentru investigațiile imagistice recomandate.
Contractul are anexată o listă de servicii și tarife practicate de clinica Academica, tarifele pentru consultație și control ale medicului Lascăr fiind de 250 lei, respectiv 100 lei, dar majorate ulterior.
De asemenea, societatea a comunicat faptul că această colaborare nu este una de tip abonament care să genereze plăți periodice, plata prestațiilor fiind efectuată de societatea beneficiară în urma emiterii facturii de către CMI Lascăr Ioan.
Activitățile nedeclarate ale lui Lascăr
În dosar se regăsesc șapte facturi emise în perioada 21.05.2008 – 30.09.2015, în valoare totală de 5240 lei, precum și o listă cu 18 pacienți consultați de medicul Lascăr în intervalul 25.03.2009 – 15.10.2015, cu un total de 19 consultații, pentru care clinica ar fi încasat în total 5550 lei.
Din totalul banilor primiți de la Medical Prestige, Lascăr a declarat doar veniturile obținute în anul 2015 de la această societate, respectiv de 1680 lei conform unei facturi din 30 septembrie 2015.
Un alt aspect important, se mai arată în dosar, este acela că medicul de la Floreasca nu a declarat colaborarea sa cu Medical Prestige nici cu ocazia organizării procedurii de atribuire a acordului cadru pentru dotarea Unității de îngrijire a arșilor grav din cadrul Spitalului Clinic de Urgență București deși, la data semnării contractului, Aurel Galea încă avea calitatea de asociat, iar ulterior părțile sociale deținute de acesta au fost preluate de mama sa, Gizella Galea.
Deși a declarat că nu îl cunoaște pe amicul de afaceri al fraților Oprescu, medicul Lascăr a spus în fața procurorilor că a prestat servicii medicale pentru Centrul Medical Academica la “rugămintea numitului Oprescu”.
Abonatul de la Floreasca a ținut-o pe nepoata lui Oprescu la școli în Elveția și Anglia
În dosar procurorii mai arată că relația apropiată dintre cele trei persoane vizate de anchetă rezultă și din faptul că, în anul 2010 și în anul 2014, persoana juridică Laramed CO Delaware – SUA, unul din principalii furnizori ai firmei inculpate, Gemedica, administrată tot de Aurel Galea, a achitat suma totală de 34.244,94 de euro către College Du Leman din Geneva, Elveția și Univesrsity of Westminster din Londra, Marea Britanie, reprezentând taxe de școlarizare pentru Raluca Oprescu, fiica fratelui lui Sorin Oprescu.
În concluzie, punctează procurorii DNA în dosar atât medicul Lascăr Ioan cât și Marina Magdalena Gontariu, seșa biroului de achiziții de la Floreasca, au întocmit caietul de sarcini și respectiv documentația de atribuire pentru a favoriza societatea Gemedica în procedura de licitație, care a fost organizată și derulată în mod fictiv.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro