Gelu Cazacioc este acuzat de furt, stricarea echipamentelor Enel și improvizarea unor instalații clandestine astfel încât să poată folosi curent fără să-l plătească, în timp ce șeful Gărzii de Mediu, Nicolae Acceleanu, este acuzat de fals intelectual pentru că a cerut companiei de electricitate să-l rebranșeze pe Cazacioc pe motive inventate.

Gelu Cazacioc

Șeful Gărzii de Mediu a spus că este „obiectiv de interes național”

Gelu Cazacioc a îngropat timp de aproape un deceniu tone de cadavre de animale pe 7 hectare de teren lângă incineratorul său, în comuna Smârdan, din județul Tulcea. Garda de Mediu nu a descoperit cimitirul ilegal de animale, în ciuda nenumăratelor sesizări făcute de localnici din cauza mirosului insuportabil care se simțea până la Brăila. Totul a fost dat în vileag abia la începutul anului, când au venit comisarii de mediu de la București împreună cu procurorii.

A descoperit în schimb Enel altceva în martie 2019, în urma unui control: patronul incineratorului fura curent, așa cum Libertatea nota încă de dinaintea flagrantului de anul acesta, și a înlocuit transformatorul de putere cu o improvizație, astfel încât cablurile să ocolească aparatele de măsurare a curentului. Pe 12 martie 2021, Cazacioc a fost prins în flagrant făcând același lucru.

Compania de electricitate a debranșat incineratorul acum trei ani, dar în favoarea lui Cazacioc a intervenit chiar șeful Gărzii de Mediu Tulcea, Nicolae Acceleanu.

Șeful Gărzii de Mediu Tulcea, Nicolae Acceleanu

Comisarul le-a trimis o adresă celor de la Enel, susținând că sistarea curentului ar duce la blocarea activității la nivel național, „cu consecințe deosebite”, având în vedere „contextul economic actual al României”. El a numit incineratorul „obiectiv de interes național”.

Procuror: Afirmații „aberante” făcute de comisarul Gărzii de Mediu

Enel a reconectat incineratorul în baza adresei. Explicațiile lui Nicolae Acceleanu pentru Enel nu l-a convins însă și pe procurorul care s-a ocupat de cazul de la Smârdan și care spune că Acceleanu a intervenit într-o problemă care nu avea legătură cu competențele sale.

Mai mult decât atât, arată procurorul Teodor Niță de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Tulcea, comisarul Gărzii de Mediu a făcut afirmații „aberante” în adresa prin care cerea companiei Enel să-l rebranșeze pe Cazacioc la rețeaua de energie „din care furase nestingherit”.

Procurorul Teodor Niță

„Inculpatul, în calitate de șef al Comisariatului Județean GNM Tulcea, a atestat prin sintagmele enunțate chestiuni nereale, precum un așa numit caracter de importanță deosebită al persoanei juridice Cazacioc & Co SRL, în sensul că menținerea măsurii de sistare a furnizării energiei electrice chiar ar bloca activitatea aferentă la nivel național”, scrie procurorul în rechizitoriul ajuns în posesia ziarului.

Apreciem că aceasta este o afirmație absolut aberantă pe de-o parte, iar pe de alta, afirmația falsă că până și la nivel național ar fi consecințe deosebite pentru turism și alimentație publică este de asemenea expresia tot a unor chestiuni aberante evident și în mod indubitabil nereale, pentru care va trebui să răspundă în fața judecătorului.

Rechizitoriu:

Nu-și informase șefii despre ce se întâmplă la Smârdan

Prefectura Tulcea a clarificat că incineratorul nu este nicidecum obiectiv de interes național. De asemenea, aberant, subliniază procurorul de mai multe ori, este ca un comisar de mediu să spună că nefuncționarea firmei lui Cazacioc ar afecta economia națională când mai sunt alte 364 de astfel de incineratoare în țară.

Nicolae Acceleanu le-a mărturisit autorităților că nu și-a anunțat superiorii de la București în legătură cu ce se întâmplă la incineratorul din Smârdan și, deci, nu a avut niciun acord din partea lor pentru a interveni pentru patronul acestuia.

Din 2019, Cazacioc a furat în continuare „nestingherit”, până a fost prins în flagrant luna trecută.

384.000 de lei este prejudiciul pentru compania Enel

Comisarul de mediu din Tulcea s-a autosuspendat la sfârșitul lunii trecute după ce a fost pus sub control judiciar de procurori, cererea Gărzii Naționale de Mediu. Nu e prima dată când Acceleanu își pierde funcția. S-a mai întâmplat și în 2009, când superiorii de la București s-au declarat nemulțumiți de activitatea sa și de faptul că nu a mai trimis controale la compania Alum, găsită vinovată în 2009 că a poluat Delta Dunării cu un nor cu sodă caustică.

Gelu Cazacioc și Nicolae Acceleanu vor ajunge în fața judecătorilor, cel mai probabil la Judecătoria Măcin. În alte dosare, se fac în continuare cercetări in rem pentru cadavrele de animale găsite îngropate.

 
 

Urmărește-ne pe Google News