Cuprins:
Paolo Giuggia din Villanova di Mondovì, patron al firmei Giuggia Costruzioni, le-a încercat pe toate. Mai întâi a acționat ca garant pentru lucrătorii săi. „Vă rog să plătiți chiria companiei mele. Totul este solid și regulat”, a transmis antreprenorul unei companii istorice, cu venituri de peste 70 de milioane de euro, ale cărei origini datează din 1881, când a fost fondată Fratelli Giuggia.
Însă proprietarii apartamentelor l-au refuzat. „Nu închiriem muncitorilor imigranți. Mai ales dacă sunt bărbați singuri și dacă sunt pe perioade scurte. Apoi apartamentul este mobilat. Dacă sparg ceva?”, a sunat răspunsul proprietarilor.
A închiriat tot hotelul
Giuggia nu și-a pierdut speranța. A început să închirieze hoteluri cu totul, pe 2-3 luni, pentru a gestiona unele faze ale lucrării de pe șantiere, în speranța că muncitorii străini, mulți cetățeni extracomunitari, aproximativ 250, adică 50% din forța sa de muncă, și-ar putea găsi și în mod independent soluții locative. Dar toți s-au lovit de refuzul proprietarilor.
Operațiunea hotelieră a funcționat, „dar cu costuri nebunești, care riscau să ne distrugă bugetul”, spune Paolo Giuggia.
În acel moment, antreprenorul și-a pus casca pe cap și a decis să fie constructor pentru muncitorii săi. „Îmi suflec mânecile. Cumpăr o clădire întreagă, o renovez și fac aproximativ cincisprezece apartamente, un refugiu sigur pentru noii muncitori”, a anunțat Paolo Giuggia.
Acord de angajare a imigranților
Paolo Giuggia a semnat, vineri, acordul între Fundația Industrială și Prefectura Cuneo privind stagiul de muncă în companiile din provincia Granda a oamenilor primiți în centrele din zonă, care sunt mai mult de 1.400.
Acordul se bazează pe o dublă necesitate: pe de o parte de a rezolva o problemă de natură socială, pe de altă parte de a rezolva latura economico-productivă care, pentru a continua să crească, are nevoie de muncitori calificați.
Neîncrederea și cultura ospitalității
„Avem nevoie de muncitori”, a reiterat Giuggia, subliniind că în Cuneo rata șomajului este printre cele mai scăzute din țară, la 3,7%, în condițiile în care are nevoie de muncitori calificați.
„Angajarea persoanelor din afara UE este o resursă importantă, dar nu este suficientă. Sistemul trebuie să se gândească la includerea lor atât în locuințe, cât și în transport”, spune Paolo Giuggia.
Acesta nu dă vina pe proprietarii care și-au închis ușile în fața lucrătorilor săi: „Temerile multora se estompează atunci când acești lucrători vin împreună cu familiile lor. Dar acest lucru se poate întâmpla doar mai târziu: când au un loc de muncă stabil, permis și documente în regulă. În prima fază a intrării lor trebuie să însoțim acești oameni”.
„Dacă statul nu o face, noi, antreprenorii, ne vom ocupa de asta. Nu sunt singurul care are un proiect în derulare pentru a folosi o clădire privată pentru muncitorii noștri și, astfel, să ofere un răspuns la problema locuințelor”, a conchis Paolo Giuggia.