Tribunalul Neamț a decis arestarea preventivă a tuturor celor cinci suspecți acuzați de procurori că ar fi creat o rețea de „vaccinare la chiuvetă”. Aici contra unor sume de bani, diferite persoane ar fi obținut certificatele de vaccinare fără să se imunizeze propriu-zis, cu concurența medicilor de familie din județele Neamț și Iași.

Conform soluției date de instanță, s-a dispus arestarea preventivă pe 30 de zile pentru următoarele infracțiuni:

  • Dragoș Achir, intermediar, este acuzat de trafic de influenţă, complicitate la dare de mită şi complicitate la fals informatic.
  • Aida Zabulic, asistentă medicală din Neamț, este acuzată de trafic de influenţă, complicitate la dare de mită și complicitate la fals informatic.
  • Adina Alungulesei, medic de familie din comuna Țibucani, județul Neamț, este acuzată de luare de mită și fals informatic.
  • Cristina Macovei, medic de familie din comuna Tașca, județul Neamț, este acuzată de luare de mită și fals informatic
  • Daniela Bejan, medic de familie din comuna Ciohorăni, județul Iași, este acuzată de luare de mită și fals informatic.

„Dispune arestarea preventivă, pe o perioadă de 30 zile, începând cu data de 13.01.2022 și până la data 11.02.2022 inclusiv. Constată că inculpații au fost asistați de apărători aleși. Cu drept de contestație în termen de 48 ore de la pronunțare”, se precizează în minuta instanței publicată pe portalul instanțelor de judecată.

Miercuri, 12 ianuarie 2022, polițiștii anticorupție ai Direcției Generale Anticorupție, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Neamț, au efectuat 25 de percheziții la domiciliile unor persoane din județele Neamț și Iași, suspectate de săvârșirea unor infracțiuni de fals și corupție în legătură cu obținerea în mod ilegal a unor certificate care să ateste vaccinarea anti-COVID-19, a transmis DGA într-un comunicat de presă.

„Cercetările în cauză vizează aspecte de natură infracțională săvârșite începând cu jumătatea anului 2021 și până în prezent, de către medici și asistenți medicali din cele două județe care, în schimbul unor sume de bani cu titlu de mită, au eliberat certificate de vaccinare anti-COVID-19 unor persoane. În unele cazuri, beneficiarii au obținut certificatele de vaccinare fără ca măcar să asigure prezența fizică la cabinetele medicale sau centrele de vaccinare”, arată DGA.

DGA a făcut publice poze cu mita ridicată în urma perchezițiilor – inclusiv o pungă plină cu bancnote de 100 și 200 de lei.

În ultimele luni au avut loc percheziții în mai multe județe din țară privind vaccinarea fictivă.

La finalul lunii august, secretarul de stat Andrei Baciu preciza că 370 de persoane au încercat să obțină certificate de vaccinare în baza unor adeverințe posibil false.

Pe 2 septembrie, un medic de familie din Dâmbovița a fost reținut și apoi pus sub control judiciar sub acuzația că a vaccinat fictiv 10 fotbaliști de la echipa de liga a treia FC Pucioasa.

În octombrie, centrul de vaccinare Neghiniță din sectorul 2 al Capitalei a fost închis în urma unor „suspiciuni privind certificate false”. Aproape 180 de persoane au fost duse atunci la audieri.

Iar la începutul lunii noiembrie, un medic de familie din Mehedinți a fost ridicat de polițiști, fiind principalul suspect într-un caz de vaccinare fictivă. El este bănuit de anchetatori că ar fi înregistrat în registrul de vaccinare mai multe persoane care nu erau imunizate, dozele fiind aruncate la chiuvetă. Medicul ar fi eliberat astfel zeci de docuemnte false pentru oameni din întreaga țară.

 
 

Urmărește-ne pe Google News