Toate cele patru persoane diagnosticate cu malarie severă au călătorit recent în Zanzibar, arhipelag din estul Africii, care aparține de Tanzania.
Unul dintre cei patru pacienți se află într-o stare foarte gravă, a declarat pentru Digi 24, Prof. Univ. Dr. Simin Aysel Florescu, managerul Spitalului „Victor Babeș”.
Starea „unuia dintre ei, în mod clar, este în terapie intensivă o formă extrem de gravă. Al doilea, să vedem, are cam 48 de ore de la internare, ceilalți doi au reușit să fie externați în bună stare, dar ne îngrijorează frecvența cu care au apărut aceste cazuri și toți în aceeași destinație și fiecare dintre ei spunând că nu au avut habar de profilaxie, ceea ce este foarte grav,” a declarat managerul unității medicale.
„În acest context, specialiştii lansează un apel către publicul larg, subliniind importanţa informării medicale corespunzătoare în legătură cu călătoriile spre anumite destinaţii turistice”, se precizează într-un comunicat semnat de Prof. Univ. Dr. Simin Aysel Florescu și de preşedintele Societăţii Române de Boli Tropicale şi Medicina Călătoriei, Conf. Univ. Dr. Corneliu Popescu.
„Pentru turiştii care călătoresc în destinaţii ce sunt considerate zone endemice de malarie, recomandăm în primul rând prezentarea la medicul specialist de boli infecţioase şi, dacă destinaţia o impune, administrarea unui tratament profilactic atât contra malariei, cât şi a altor afecţiuni specifice zonelor respective, care se pot preveni”, a explicat managerul Spitalulu „Victor Babeș”.
Totodată, infecționiștii fac apel la agențiile de turism să le recomande turiștilor să se prezinte la cabinetele medicale specializate în boli infecţioase şi medicina călătoriei ca să se informeze.
Malaria se transmite prin înțepătura ţânţarului Anopheles și este diagnosticată în urma unor analize ale sângelui care se fac în unităţi medicale specializate. Printre simptomele specifice se numără febra, frisoanele, durerile de cap, durerile musculare și diareea.
De asemenea, specialiștii insistă că este important ca pacienții să meargă la medic imediat ce apar primele semne de boală, „pentru a beneficia de un diagnostic precis şi pentru a iniţia rapid tratamentul specific”.
„Întârzierea în prezentarea la medic în cazurile de malarie poate fi extrem de periculoasă, putând duce chiar şi la deces”, avertizează infecționiștii.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
Alex.59 • 31.01.2024, 08:24
"Frica păzește pepenii"...da' oare PRIMUL TURIST AL ȚĂRII a făcut profilaxie înainte, că a venit "sănătos ca un taur" înapoi din excursiile lui prin Africa..? Doar întreb și io, nu altceva... 😁
TZTZ • 30.01.2024, 23:02
Cum adica? Zanzibar...destinatia fitosilor din Romania iti da gratis malarie? Pai ce facem? Ca inca nu au ajuns toti? Cu se o se mai laude?