Suma de care aveau nevoie cei patru elevi din Timișoara pentru a participa la concursul organizat pe 27 ianuarie în orașul Boston, Statele Unite, era mult prea mare.
„Am avea nevoie de o sumă de 6.400 de dolari, aceasta ne-ar acoperi transportul, cazarea pe parcursul celor patru zile”, a precizat, pentru Digi24, Gabriela-Nușa Cojocaru, profesorul coordonator al echipei „heRObotics”.
Reprezentanții Inspectoratului Școlar Timiș au anunțat că nu îi pot ajuta pe tineri ca să ajungă în Statele Unite.
„Astfel de competiții poate au scăpat din calendarul nostru și așa se explică faptul că nu ne-am gândit să identificăm o sursă corectă, legală, de a suporta financiar și deplasarea acestor copii”, a precizat Aura Danielescu, inspectorul școlar general ISJ Timiș.
Patru elevi din Timișoara vor participa la un concurs NASA. Deși n-aveau bani să ajungă în Statele Unite, visul lor a fost îndeplinit
Cei patru tineri din Timișoara, care s-au calificat în finala concursului organizat de Agenția Spațială Americană (NASA), au primit o finanțare din partea unei bănci.
„Mă bucur că am reuşit să ajutăm copiii, pentru că şi noi am fost anunţaţi foarte târziu de situaţia în care sunt, undeva între Crăciun şi Revelion, şi vă zic sincer că nu am crezut că o să reuşim. Era păcat să aibă aşa rezultate şi să nu poată să ajungă la finală. Pentru familiile lor era un efort prea mare, trebuiau să achite peste o mie de dolari de copil”, a spus Aura Danielescu.
Nușa Cojocaru, profesorul coordonator al elevilor, a spus că elevii sunt fericiți și pregătesc codurile pe care le vor trimite la concursul de robotică.
„Sunt pasionaţi şi trăiesc pentru programare, asta este viaţa lor, şi au şi rezultate pe măsură. Acum sunt fericiţi, mai au puţin de lucru, mai pregătesc acele coduri pe care le vor trimite în concurs”, a spus Nuşa Cojocaru, pentru News.ro.
Codurile scrise de elevii din Timișoara vor rula pe sateliți experimentali aflaţi pe Staţia Spaţială Internaţională. Echipa s-a situat pe locul al şaselea dintre cele 14 finaliste.
„Noi suntem sfera albastră, am simulat codul gol, adică nu avem adversari în momentul de față, pentru că este doar de test. Strategia pe care o folosim este să adunăm itemele mai mari, care ne aduc mai multe puncte”, a explicat la Digi24 TV Fineas Silaghi, elev în clasa a X-a la Liceul Pedagogic ,,Carmen Sylva” din Timișoara.
Fineas Silaghi, Vlad Mihai Ciuleanu, David Candreanu și Pavel Prodaniuc sunt cei patru liceeni care, sub indrumarea profesorului Gabriela Nușa Cojocaru, au reușit o performanta greu de egalat.
În acest an, România este reprezentată la concursul din SUA de echipa timişoreană „heRObotics” şi de încă o echipă din Piatra Neamţ.
sursă foto: Digi24
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro