Pe 12 mai, Serghei Șoigu, care a deținut această funcție timp de 12 ani, a fost demis din funcția de șef al ministerului. În locul său a fost numit Andrei Belousov, fost vicepremier pentru Afaceri Economice. Secretarul de presă prezidențial Dmitri Peskov, comentând despre arestările de la minister, a anunțat o „luptă consecventă împotriva corupției”, deși nu au mai existat astfel de „epurări” în această instituție.

Pe 23 aprilie, ministrul adjunct al apărării, Timur Ivanov, a fost reținut la locul său de muncă. Cu puțin timp înainte de aceasta, a luat parte la consiliul de conducere al Ministerului Apărării, sub conducerea lui Serghei Șoigu (trei săptămâni mai târziu, președintele rus Vladimir Putin l-a demis pe Șoigu).

Ivanov a fost acuzat că a primit mită la o scară deosebit de mare. Anchetatorii vorbesc de aproximativ 1,125 de miliarde de ruble (aproximativ 11 milioane de euro). „Noi simțim că rădăcina acestui caz se află în zvonurile despre el”, a spus avocatul oficialului, Murad Musaev.

Ivanov nu este un militar de carieră și a lucrat în sectorul combustibilului și energiei și în structurile Rosatom, apoi în Inter RAO UES, iar în perioada în care Serghei Șoigu conducea regiunea Moscovei, a fost deputat și președinte al guvernului regional timp de câteva luni. Ivanov a fost numit ministru adjunct al apărării în 2016. În minister, el a supravegheat construcția tuturor facilităților majore, inclusiv sediul principal al forțelor armate, Parcul Patriot și cosmodromul Vostocini, și a fost, de asemenea, responsabil pentru restaurarea Mariupolului ocupat și distrus.

Generalul Vasile Milea, „eroul” care a ordonat reprimarea Revoluției la Timișoara. „Sinuciderea a fost practic o încercare de autorănire”
Recomandări
Generalul Vasile Milea, „eroul” care a ordonat reprimarea Revoluției la Timișoara. „Sinuciderea a fost practic o încercare de autorănire”

În 2022, FBK a publicat o anchetă despre soția lui Ivanov, Svetlana, care a afirmat că, din 2010 până în 2018, ea și soțul ei au călătorit în fiecare an pe Coasta de Azur, unde au închiriat vile și iahturi scumpe. Generalul a deținut un Rolls-Royce Corniche din 2001 și a fost în vacanță cu secretarul de presă al Kremlinului, Dmitri Peskov și soția sa, Tatiana Navka.

Echipa lui Navalnîi a publicat date despre viața de lux a soției ministrului adjunct al apărării, Timur Ivanov, care a cheltuit sute de mii de euro în vacanțe, a cumpărat bijuterii și haine. Iar facturile ei au fost plătite de firme asociate cu proiecte de construcții din Mariupol.

În plus, anchetatorii au găsit un conac în centrul Moscovei care aparține familiei Ivanov (fosta moșie a prințesei Sofia Volkonskaia, acest conac este considerat prototipul casei din romanul lui Mihail Bulgakov Stăpânul și Margareta), o casă în satul Uspenskoie și o vilă în regiunea Tver, pe malul Volgăi.

Imediat după arestarea sa, Șoigu l-a demis din funcție pe Timur Ivanov. „Povești importante”, citând două surse apropiate FSB, au susținut că adevăratul motiv pentru arestarea lui Ivanov a fost suspiciunea de trădare, despre care se presupune că anchetatorii nu au vrut „să se vorbească public”. Această versiune nu a fost confirmată încă de alte surse.

Adevărata revoluție. Cei zece pași care chiar ar schimba România
Recomandări
Adevărata revoluție. Cei zece pași care chiar ar schimba România

Trei săptămâni mai târziu după arestarea lui Ivanov, pe 13 mai, un alt oficial al departamentului militar, șeful departamentului principal de personal al Ministerului Apărării, generalul Iuri Kuznețov, a fost reținut și acuzat la fel ca și Ivanov că a primit mită la scară deosebit de mare.

Acuzațiile se referă la perioada 2021-2023, când Kuznețov a condus Direcția a opta a Statului Major General. Potrivit anchetatorilor, el a primit mită de la „reprezentanți ai structurilor comerciale”. În timpul unei percheziții în casa lui Kuznețov din Istra, regiunea Moscova, precum și în apartamentul și biroul său din Moscova, s-au găsit peste 100 de milioane de ruble în monedă rusă și străină, monede de aur, ceasuri și „articole de lux”, a raportat Comitetul de Investigații.

Potrivit Kommersant, Kuznețov este acuzat că a primit mită de 30,5 milioane de ruble (aproximativ 300.000 de euro) pentru asistență la încheierea contractelor guvernamentale în valoare de 372 de milioane de ruble. Potrivit anchetatorilor, în schimbul acestui lucru, un antreprenor a cumpărat și a înregistrat un teren în Krasnodar pentru soția lui Kuznețov și a construit o clădire rezidențială pe el. Kuznețov nu și-a recunoscut vinovăția.

Coșul de cumpărături, mai ieftin în Ungaria decât în România | Experiment Libertatea
Recomandări
Coșul de cumpărături, mai ieftin în Ungaria decât în România | Experiment Libertatea

Cu o zi înainte de arestarea lui Kuznețov, Vladimir Putin a anunțat demisia ministrului apărării, Serghei Șoigu, care a deținut această funcție timp de 12 ani. Pe canalele de Telegram ale „corespondenților militari” și ale bloggerilor Z, arestările lui Ivanov și Kuznețov sunt asociate cu „epurări” în minister, inclusiv după numirea unei noi conduceri. Autorul canalului de telegramă „Rybar”, un fost angajat al serviciului de presă al Ministerului Apărării, Mihail Zvinciuk , a scris că vestea arestării lui Ivanov și Kuznețov „a fost întâmpinată cu mare entuziasm” în prima linie a frontului din Ucraina.

Pe 21 mai s-a anunțat arestarea unui alt militar, dar de data aceasta unul de carieră, fostul comandant al Armatei 58, generalul-maior Ivan Popov. Spre deosebire de cei doi inculpați anteriori, Popov nu a fost acuzat de luare de mită, ci de înșelăciune la scară deosebit de mare.

Popov a fost îndepărtat de la comandă în iulie 2023, după ce a criticat acțiunile Statului Major al Forțelor Armate Ruse. Într-un chat închis pe Telegram, a înregistrat un mesaj vocal. Ulterior a fost publicat mesajul de deputatul Andrei Gurulev. În mesaj, Popov a spus că „a avut o situație dificilă cu superiorii săi”, când a trebuit „fie să rămână tăcut și laș”, fie „să numească vinovații”. Potrivit acestuia, a ales adevărul și a „identificat toate problemele” existente în armată, motiv pentru care a fost înlăturat. După demisia sa, după cum a raportat fostul deputat al Radei Supreme și lider separatist al Donbass, Oleg Țarev, Popov a fost trimis în Siria „ca unul dintre comandanți”.

Potrivit lui Vedomosti, care a citat o sursă din Ministerul Apărării, lui Popov i s-a deschis dosar penal în legătură cu furtul și vânzarea de structuri metalice furnizate pentru construirea fortificațiilor pe front. Comisia de anchetă a declarat că Popov a fost implicat în furtul a peste 1.700 de tone de „produse metalice laminate”, în valoare de peste 130 de milioane de ruble, achiziționate de administrația desemnată de Rusia a regiunii Zaporojie pentru construcția de structuri defensive.

Înainte de demisia sa, Popov a condus apărarea trupelor ruse în direcția Zaporojie, în timpul contraofensivei Forțelor Armate ucrainene din vara anului 2023. Generalul nu și-a recunoscut vinovăția în dosarul de fraudă. Tatăl lui Popov a spus canalului de Telegram Baza că fiul său a fost cel mai probabil pedepsit și totul i-a fost înscenat. „Ei îl mănâncă acolo. Le-a spus ceva superiorilor săi, un fel de adevăr, și din acel moment a început totul”, l-a citat Baza pe tatăl lui Popov.

Pe 23 mai a devenit publică și reținerea șefului Direcției principale de comunicații a Ministerului Apărării al Federației Ruse, Vadim Șamarin. Potrivit anchetei, în perioada aprilie 2016 până în octombrie 2023, Șamarin a primit mită în valoare de 36 de milioane de ruble de la directorul general al fabricii de telefonie din Perm „Telta”, Alexei Visokov, și de la contabilul șef Elena Grișina, pentru „creșterea volumului de produse furnizate prin contracte guvernamentale pentru nevoile Ministerului rus al Apărării și patronajul general”. Suma mitei de care este suspectat Shamarin, după cum scrie Kommersant, este de cel puțin un milion de ruble (aproximativ 10.000 de euro), fiind considerată o sumă deosebit de mare. Potrivit TASS, acesta nu și-a recunoscut vinovăția.

În ziua arestării lui Șamarin, secretarul de presă prezidențial Dmitri Peskov, răspunzând la o întrebare despre arestări, le-a comentat după cum urmează: „Lupta împotriva corupției este o muncă consecventă. Aceasta nu este o campanie, este o muncă în curs de desfășurare. Aceasta este o parte integrantă a activităților agențiilor noastre de aplicare a legii. Nu vorbim despre vreo campanie aici”.

În seara de 23 mai, o serie de canale de Telegram au raportat că un alt oficial al departamentului militar, Vladimir Verteletski, șeful departamentului de achiziții pentru apărare, a fost reținut sub suspiciunea de luare de mită.

Comisia de Investigații a clarificat că Verteletski a fost acuzat de abuz de putere. Potrivit anchetei, în 2022 el a acceptat lucrări neterminate „ca parte a lucrărilor de dezvoltare în baza unui contract guvernamental”, în urma cărora statul a suferit daune în valoare de peste 70 de milioane de ruble. Instanța l-a arestat pe Verteletski.

   

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Încă un DIVORȚ în showbizul românesc! Și-au spus ADIO după 10 ani de mariaj! 'S-a încheiat într-un mod civilizat, nu e cu scandal'
Unica.ro
Încă un DIVORȚ în showbizul românesc! Și-au spus ADIO după 10 ani de mariaj! 'S-a încheiat într-un mod civilizat, nu e cu scandal'
Cum arăta Corina Caciuc în urmă cu câțiva ani, înainte de operațiile estetice...Pare altă femeie, dar și atunci era atrăgătoare
Viva.ro
Cum arăta Corina Caciuc în urmă cu câțiva ani, înainte de operațiile estetice...Pare altă femeie, dar și atunci era atrăgătoare
De ce câștigă numai Tudor Chirilă "Vocea României". Are 7 trofee, iar ultimele 4, consecutive. Mutările geniale pe care le-a făcut în finale
Libertateapentrufemei.ro
De ce câștigă numai Tudor Chirilă "Vocea României". Are 7 trofee, iar ultimele 4, consecutive. Mutările geniale pe care le-a făcut în finale
Fabrica mare din România care concurează cu cele din Europa. Producția e una impresionantă și se lucrează după cele mai înalte standarde
FANATIK.RO
Fabrica mare din România care concurează cu cele din Europa. Producția e una impresionantă și se lucrează după cele mai înalte standarde
Ce părere are Raluca Bădulescu despre prima poza cu ea care a apărut în presă în urmă cu mulți ani: „Foarte multă lume își imaginează
Elle.ro
Ce părere are Raluca Bădulescu despre prima poza cu ea care a apărut în presă în urmă cu mulți ani: „Foarte multă lume își imaginează
Fotografie unică cu Mihaela Rădulescu la Revoluție, urcată pe tanc! Cum arăta diva în 1989. 'Eram blondă, tunsă periuță. Voiam să intru în diplomație'. Imagini de colecție / FOTO
Unica.ro
Fotografie unică cu Mihaela Rădulescu la Revoluție, urcată pe tanc! Cum arăta diva în 1989. 'Eram blondă, tunsă periuță. Voiam să intru în diplomație'. Imagini de colecție / FOTO
Cel puţin 1.8 milioane de români vor fi afectaţi de ordonanţa de urgenţă pentru austeritate. Oamenii se tem că turismul va fi în pierdere
Observatornews.ro
Cel puţin 1.8 milioane de români vor fi afectaţi de ordonanţa de urgenţă pentru austeritate. Oamenii se tem că turismul va fi în pierdere
Horoscop 23 decembrie 2024. Leii au ocazia să contribuie la restabilirea armoniei în mediul de la serviciu, cu condiția să nu se bazeze doar pe ei
HOROSCOP
Horoscop 23 decembrie 2024. Leii au ocazia să contribuie la restabilirea armoniei în mediul de la serviciu, cu condiția să nu se bazeze doar pe ei

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI