Ministerul Apelor informeaza ca nu se inregistreaza depasiri ale cotelor de aparare, dar, din cauza precipitatiilor in curs si a celor prevazute, debitele vor fi in crestere pe raurile din Moldova, Maramures, Bazinul Somes, raurile Mures si Olt.
Intre localitatile cele mai lovite de ploi si de scurgerile de pe versanti s-au numarat comunele Hotarele (judetul Giurgiu) – unde au fost afectate 40 de case si anexe gospodaresti, 30 hectare teren agricol si biserica, alaturi de comuna Bicaz Chei (judetul Neamt) – unde au fost inundate 100 de gospodarii, trei poduri si podete.
Precipitatiile, grindina si vantul puternic au afectat 10 imobile, doua anexe gospodaresti si trei acoperisuri in comuna Maicanesti si acoperisurile de la mai multe case din comuna Gugesti, ambele localitati din judetul Vrancea.
Ploaia a afectat sute de gospodarii si din judetul Harghita. Paraul Ditrau a atins, luni dimineata, cota maxima, a iesit din matca si a inundat circa sase sute de gospodarii, a distrus opt kilometri de drumuri si strazi comunale, iar partial, alti cinci kilometri de drum in satul harghitean Ditrau. Reprezentantii Inspectoratului de Aparare Civila estimeaza valoarea pagubelor la aproximativ 800 milioane lei.
Lucratorii Directiei de Sanatate Publica Harghita au solicitat populatiei sa nu foloseasca deocamdata apa din fantani.
Nici Bucurestiul nu a fost ocolit de ape. Zeci de case din zona de nord a Capitalei au fost inundate, iar unele pasaje rutiere si numeroase sosele si strazi laturalnice au fost impracticabile timp de mai multe ore. Au fost inundate numeroase case din cartierul Giulesti (zona cu o canalizare deficitara), nivelul apei ajungand aici pana la un metru. Totodata, majoritatea pasajelor rutiere din Bucuresti (Baneasa, Obor, Marasesti, Jiului) au fost inundate, sistemul de canalizare nefacand fata ploii torentiale.

„Sistemul de canalizare din oras a fost proiectat in raport de anumiti parametri. El poate face fata in conditii optime unui debit de 30 de litri pe metru patrat, timp de 40 de minute. Cantitatea de apa cazuta in cursul serii de duminica a ajuns insa, in unele zone, si la 60 de litri pe metru patrat”, a declarat Razvan Murgeanu, director de profil in cadrul Primariei Capitalei. Caseta de colectare de sub Dambovita aproape s-a umplut si a intrat sub presiune timp de o ora, fapt care a generat probleme in colectarea apelor adunate pe strazi.
Potrivit lui Murgeanu, descarcarile electrice (produse foarte aproape de pamant) care au insotit ploaia torentiala au produs cateva pene de curent. Numeroase blocuri din zona Timpuri Noi-Nerva Traian au ramas pe intuneric in jurul orei 20.30, timp de aproximativ doua ore. In zona Kiseleff, un fulger a lovit o caseta de transformare, care a fost la un pas de a lua foc.
Meteorologii avertizeaza ca va continua sa ploua pana la sfarsitul saptamanii.

 
 

Urmărește-ne pe Google News