Mai puțin observat decât pericolul exploziei facturilor la electricitate a trecut liberalizarea completă a pieței gazelor, care s-a întâmplat legal la 1 iulie anul trecut, un moment în care aproape nimeni nu era preocupat de factura de gaze care urmează. Iar consumatorii de gaze care au acceptat noile oferte fără a le compara cu alternativele plătesc mai mult cu 15 până la 20%. La facturi pe iarnă de ordinul a 1.000, 2.000, 3.000 de lei sau chiar mai mult, asta înseamnă câteva sute bune de lei care pot fi economisiți „gratis”, iar odată cu venirea zăpezii și a frigului în aceste zile, diferența s-ar putea face simțită. Ce poți face ca să-ți reduci factura, află aici din textul semnat de Lucian Davidescu.
Planuri date peste cap în ultima zi a anului
La sfârșitul anului trecut, o parte dintre românii interesați să-și cumpere o casă au avut parte de o surpriză neplăcută din partea noului guvern Cîțu. Și asta pentru că legea promulgată în luna noiembrie a anului trecut prin care plafonul de la care TVA era redusă la 5% pentru construcții era mărit de la aproape 93.000 de euro la 140.000 de euro a fost amânată prin OUG pentru un an.
În aceste condiții, citiți articolul Ce faci dacă statul ți-a promis TVA redus la noua casă, dar apoi s-a răzgândit. Și de ce au românii casele atât de mici, ca să aflați ce soluții aveți.
Cum poți obține 400 de lei în plus de la angajator
Dar Anul Nou a venit și cu vești bune. Iar una dintre ele este aceea că, potrivit modificării Codului Fiscal, angajatorii pot oferi angajaților o bonificație deductibilă fiscal de 400 de lei pe lună. Nu este o obligație, ci o opțiune, care poate fi avantajoasă pentru ambele părți.
Astfel, de la 1 ianuarie contractele de telemuncă pot include o bonificație de 400 de lei care este deductibilă fiscal (poate fi trecută integral la cheltuieli) dar care nici nu este taxată cu impozit pe venit sau contribuții, la fel ca restul salariilor.
Cum puteți obține acești bani, citiți în articolul Cere-i șefului cei 400 de lei netaxați de stat pentru munca de acasă!
Bitcoin, la o valoare istorică
Și pentru că în secțiunea Școala de bani vorbim despre educație financiară și economisire, află la ce valori istorice a ajuns Bitcoin, cunoscuta monedă virtuală și care ar fi fost câștigurile dacă ai fi investit acum ceva vreme în ea.
*** „Școala de bani” este o secțiune publicistică având ca temă educația financiară, finanțată de BCR, dar cu un conținut editorial independent. Aici veți putea citi informații proaspete, analize și sfaturi despre cum să vă gestionați bugetul, soluții de economisire și despre cum să luați cele mai bune decizii în ceea ce privesc veniturile și cheltuielile personale. Interacțiunea oamenilor cu banii e un lucru care se schimbă în permanență, iar informațiile despre cele mai bune practici mondiale, despre riscuri și tendințe ne pot influența viața în bine. BCR nu are niciun control asupra acestor articole, nu le vede înainte de publicare, ele sunt scrise independent de redacția Libertatea.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro