Medicul în vârstă de 51 de ani spune că se află în categoria de risc, suferind de diabet, însă a mai declarat că la felul în care se răspândește virusul este posibil să fie fost deja infectată cu noul coronavirus și să-l fi “dus pe picioare”. Dr. Monica Holicov a depus solicitarea de detașare către DSP Iași fiindcă a fost contactată de mai multe femei din Suceava care își făceau probleme legate de locul unde vor naște și implicit medicii care le vor asista.
“Mi-e frică, dar suntem medici, nu putem sta în casă!”
“Mi-e frică, normal, dar știu că nu am să mor din cauza asta. Mi-am pus serviciile la dispoziție, dacă e nevoie de mine voi merge, mai ales că am înțeles că spitalul principal din Suceava e blocat. Este și o stare de panică generalizată – se moare de boli asociate, bolile avute anterior, nu neapărat de COVID-19. Noi, ca medici, nu putem sta în casă – ca la orice gripă, pot să fac o formă ușoară sau mai grea”, a declarat dr. Monica Holicov.
Aceasta a precizat că vrea să meargă la Suceava alături de o echipă de rezidenți cu care lucrează în prezent la unitatea medicală din Iași. Maternitatea Cuza-Vodă din Iași este ceea mai mare din Moldova și este singura din regiune de nivelul al III-lea, care poate să accepte cazuri mai complexe și care gestionează și nașterile premature.
Conform procedurii, aceasta poate solicita detașarea pe o perioadă determinată de timp, și dacă se va întoarce la unitatea ei medicală în perioada în care zona din Suceava se află în continuare în carantină, va trebuie să stea 14 zile în autoizolare la domiciliu pentru a se asigura că nu este infectată cu COVID-19.
Ați trei medici din Iași și trei rezidenți au cerut detașare la Suceava
Direcția de Sănătate Publică Iași confirmă primirea solicitării de la medicul ginecolog din Iași, dar și alte trei, de la medici rezidenți ginecologie, care vor să meargă la Suceava să ajute.
Tot DSP Iași spune că ”în așteptare” sunt și alți trei medici din Iași care au făcut solicitare de detașare, un medic primar nefrologie, un medic specializat în oncologie și radioterapie și un medic de medicină internă.
Detașarea se face, potrivit Ordinului Comandantului Acțiunii de Stat, prin dispoziția secretarului de stat desemnat de ministrul sănătății, prin ordin al comandantului acțiunii, la propunerea Direcțiilor de Sănătate publică sau a Direcției Generale management Urgențe Medicale, pe baza analizei situației.
Libertatea a încercat să obțină un răspuns de la ministrul sănătații, Nelu Tătaru. ”Detașările se fac între două entități, noi am creat cadrul legal. Pe stare de criză, detașările le dă comandantul acțiunii, dr. Arafat. Am fost sunat de dr. Arafat care a dat aviz deocamdată pentru un epidemiolog de la Neamț pentru Suceava”, a declarat Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, pentru Libertatea.