În cea de-a zecea zi pe mare, cei patru pasageri clandestini nigerieni care traversau Atlanticul într-un spațiu mic deasupra cârmei unei nave de marfă au rămas fără mâncare și fără apă. Ei au supraviețuit încă patru zile, potrivit relatării lor, bând apa de mare care se învolbura la doar câțiva metri sub ei, înainte de a fi salvați.
„A fost o experiență îngrozitoare pentru mine”, a declarat Thankgod Opemipo Matthew Yeye, în vârstă de 38 de ani, unul dintre cei patru nigerieni, într-un interviu dat în timp ce se afla la un adăpost al bisericii din São Paulo. „La bord nu este ușor. Tremuram, atât de speriat eram. Dar sunt aici!”
Ușurarea celor patru bărbați că au fost salvați a făcut loc în curând surprizei. Au spus că au sperat să ajungă în Europa, atunci când au pornit în călătoria lor, luna trecută, și au fost șocați să afle că, de fapt, sunt de cealaltă parte a Atlanticului, în Brazilia.
Doi dintre bărbați s-au întors deja în Nigeria, la cererea lor, în timp ce Yeye și Roman Ebimene Friday, un bărbat de 35 de ani din statul Bayelsa, au cerut azil în Brazilia.
Remarkable. Four Nigerians spent 14 days hiding above a cargo ship's rudder, travelling 5,600 kms. They ran out of food after 10 days and had been surviving by drinking seawater. Really underlines the extreme lengths people will go to for a better life. pic.twitter.com/GedqtnfEfT
— Barry Malone (@malonebarry) August 1, 2023
„Mă rog ca guvernul Braziliei să aibă milă de mine”, spune Yeye, care a mai încercat odată să fugă cu vaporul din Nigeria, dar a fost arestat de autoritățile portuare din țara sa.
Călătoria bărbatului a început pe 27 iunie, când un prieten pescar l-a dus cu barca cu vâsle până la pupa navei Ken Wave, sub pavilion liberian, acostat la Lagos, și l-a lăsat lângă cârmă. Spre surprinderea lui, a găsit acolo alți trei bărbați, așteptând ca nava să plece.
Roman Ebimene Friday a povestit că era îngrozit, nu-i cunoștea pe ceilalți trei oameni care erau lângă el și s-a temut că-l vor arunca în mare în orice moment. Odată ce nava s-a pus în mișcare, cei patru au făcut toate eforturile pentru a nu fi descoperiți de echipaj. Se temeau că, odată descoperiți, ar putea fi azvârliți peste bord.
„Poate că, dacă te prind, te vor arunca în apă. Așa că ne-am învățat să nu facem niciodată zgomot”, a povestit Friday.
Ca să nu cadă accidental în mare, cei patru au pus o plasă în jurul cârmei și s-au legat de ea cu o frânghie. Când se uitau în jos, bărbatul își amintește că vedeau „pești mari cât balenele și rechini”. Din cauza spațiului mic și a zgomotului motorului, au dormit rar și somnul era oricum riscant. „Am fost foarte fericit când am fost salvați”, a spus el.
Părintele Paolo Parise, un preot la adăpostul din São Paulo, a spus că a întâlnit alte cazuri de pasageri clandestini, dar niciodată unul atât de periculos. Călătoria lor e dovada riscurilor pe care oamenii și le asumă și cât de mari sunt ele, pentru o viață mai bună. „Oamenii fac lucruri inimaginabile și profund periculoase”, spune preotul.
OneManVideoProduction • 04.08.2023, 08:18
Au avut mare noroc. În mod normal traversada de ocean se face cu vaporul balastat dacă nu ai marfă. Fără apă bagată în tancurile de balast vaporul este instabil și se poate rupe efectiv (fisuri în bordaj). Riscuri asumate de comandantul navei. Avantajul este că nava ajunge mai repede în portul de destinație având viteză mai mare cu consum mai mic de pacură (suprafața de contact cu apa este mică). Dacă se respectau regulile cei patru migranți ar fi constatat că pe măsură ce se îndepărtau de port nava se scufundă, cârma ajungând sub linia de plutire. Migranții au reușit să plece și pentru că vaporul nu a avut nevoie de remorcaj fiind probabil într-o radă portuară cu apă adâncă și nu în port la dană. Marinarii de pe remorchere cu siguranță i-ar fi văzut.