Groapa în care săpau era adâncă de 6 metri
Muncă non-stop la pasajul Băneasa. La ora 18.35, patru muncitori care lucrau la o conductă într-un şanţ adânc de şase metri sunt prinşi sub malul de pământ care se surpă peste ei.
Trei sunt îngropaţi de vii, la o adâncime mare şi unul este acoperit de pământ doar până la brâu.
Unul din cei trei muncitori prinşi sub un mal de pământ la Pasajul Băneasa a fost scos mort, vineri noaptea, de pompierii salvatori, după mai bine de cinci ore de la producerea accidentului, echipele de intervenţie continuând operaţiunile pentru scoaterea celorlalţi doi colegi ai acestuia. Corpul bărbatului a fost scos de pompierii salvatori prins pe un cadrul de aluminiu, după care a fost pus lângă o autospecială pentru descarcerare şi urmează să fie dus la Institutul Naţional de Medicină Legală pentru efectuarea necropsiei.
Supravieţuitorul a fost scos de echipa de salvare şi începe să urle disperat după fratele său. Omul are 40 de ani, se numeşte Cristinel Lupan şi lucra pe “şantierul lui Berceanu” pentru a-şi hrăni cele două fetiţe, de 11 şi 14 ani. Muncea cot la cot cu fratele său Cezar, şi el tatăl unei fetiţe de 3 ani. Cristinel a fost dus la Spitalul Elias, iar investigaţiile medicale au arătat că viaţa lui este în afara oricărui pericol, deşi are lovituri serioase la nivelul abdomenului.
El a vrut să iasă din spital ca să meargă să-şi caute fratele, însă medicii nu i-au dat voie. Şansele de supravieţuire a celorlalţi doi care au rămas îngropaţi sunt minime.
Pompierii salvatori au scos, sâmbătă dimineaţă, şi trupul ultimului bărbat prins sub un mal de pământ la Pasajul Băneasa, operaţiunile de scoatere a celor trei muncitori fiind încheiate după 12 ore de la producerea accidentului.
Şanţul nu era protejat de parapeţi
Din punct de vedere tehnic, orice săpătură trebuie să aibă pereţii sprijiniţi, protejaţi de parapeţi, altfel nu se intră în groapă. Surprinzător e faptul că banii pentru achiziţionarea parapeţilor care ar fi trebuit să le salveze vieţile muncitorilor apar pe devizul lucrării, dar plăcile de protecţie nu există.
Surse din cadrul Primăriei Capitalei ne-au spus că presiunea politică pentru grăbirea lucrărilor, indiferent cum, a dus la tragedia de ieri de la Băneasa. Şanţul fusese săpat de un utilaj, iar muncitorii se pare că lucrau la mutarea unor conducte.
fotografii: Simona Ghiţă