În cea de-a zecea zi pe mare, cei patru pasageri clandestini nigerieni care traversau Atlanticul au rămas fără mâncare și băutură.
Au supraviețuit încă patru zile, potrivit relatării lor, bând apa de mare aflată la doar câțiva metri sub ei, pentru ca apoi să fie salvați de poliția federală braziliană, în portul Vitoria din sud-estul țării.
Călătoria lor remarcabilă, care a sfidat moartea, pe o distanță de aproximativ 5.600 de kilometri de ocean, subliniază riscurile pe care unii migranți sunt dispuși să și le asume pentru a avea șansa unei vieți mai bune.
„A fost o experiență teribilă pentru mine”, a declarat Thankgod Opemipo Matthew Yeye, în vârstă de 38 de ani, unul dintre cei patru nigerieni, într-un interviu acordat într-un adăpost al unei biserici din Sao Paulo. „La bord nu este ușor. Tremuram, eram foarte speriat. Dar sunt aici”, a mai spus el.
Cei patru bărbați afirmă că sperau să ajungă în Europa și au fost șocați să afle că au ajuns de fapt pe cealaltă parte a Atlanticului, în Brazilia. De atunci, doi dintre ei au fost returnați în Nigeria, la cererea lor, în timp ce Yeye și Roman Ebimene Friday, un bărbat de 35 de ani din statul Bayelsa, au solicitat azil în Brazilia.
„Mă rog ca guvernul Braziliei să aibă milă de mine”, a declarat Friday, care a mai încercat o dată să fugă din Nigeria cu vaporul, dar a fost arestat de autoritățile de acolo.
Ambii bărbații au declarat că dificultățile economice, instabilitatea politică și criminalitatea nu le-au lăsat altă opțiune decât să își abandoneze Nigeria natală. Cea mai populată țară din Africa are probleme de lungă durată legate de violență și sărăcie, iar răpirile sunt ceva comun.
Yeye, un preot penticostal din statul Lagos, a precizat că ferma sa de arahide și ulei de palmier a fost distrusă de inundațiile din acest an, lăsându-l pe el și familia lui fără adăpost. Bărbatul speră că membrii familiei sale i se vor putea alătura acum în Brazilia.
Friday a povestit că drumul său spre Brazilia a început pe data de 27 iunie, când un prieten pescar l-a adus cu o barcă până la pupa navei Ken Wave, aflată sub pavilion liberian, acostată în Lagos, și l-a lăsat chiar lângă cârmă. Spre surprinderea lui, a găsit acolo trei bărbați care așteptau deja ca nava să plece. Friday a spus că a fost îngrozit. Nu îi cunoscuse niciodată pe noii săi „colegi” de la bordul navei și se temea că aceștia l-ar putea arunca în mare în orice moment.
Friday a mai povestit că, odată ce nava s-a pus în mișcare, el și ceilalți trei nigerieni au făcut toate eforturile pentru a nu fi descoperiți de echipajul navei, temându-se de faptul că și marinarii i-ar putea arunca peste bord.
„Poate că, dacă te prind, te vor arunca în apă”, a spus el. „Așa că ne-am obișnuit să nu facem niciodată zgomot”, a adăugat Friday.
Perioada de două săptămâni petrecută la mică distanță de apele Oceanului Atlantic a fost una periculoasă, își amintesc cei doi.
Friday a spus că, pentru a se împiedica o eventuală cădere în apă, ei au montat o plasă în jurul cârmei și s-au legat de ea cu o frânghie. Când s-a uitat în jos, a putut vedea „pești mari, precum balene și rechini”. Din cauza spațiului îngust și a zgomotului motorului, somnul era rar și riscant. „Am fost foarte fericit când am fost salvați”, a spus el.
Părintele Paolo Parise, un preot de la adăpostul din Sao Paulo, a declarat că a mai întâlnit și alte cazuri de pasageri clandestini, dar niciodată unul atât de periculos. Călătoria lor a oferit o mărturie despre cât de departe vor merge oamenii în căutarea unui nou început, a spus preotul. „Oamenii fac lucruri inimaginabile și profund periculoase”, a adăugat el.
Foto: captură video Reuters / Youtube.com
mariussorin75 • 02.08.2023, 10:02
Oameni amarati in cautarea unei vieti mai bune, singura lor vina ar fi ca s au nascut in locul nepotrivit
durban22 • 02.08.2023, 09:23
Cand viata este atat de rea si aspra fac orice pentru a scapa de ea si a duce un trai mai bun !.