Nelu Tătaru, ministrul sănătății, a cerut echipei care a fost coordonată de secretarul de stat Ionel Oprea o evaluare completă a situației de la Suceava, care include și modul de raportare a deceselor.
Asta deoarece majoritatea deceselor raportate astăzi de INSP nu au avut loc în ultimele 24 de ore, nici măcar în ultima săptămână, ci la începutul și mijlocul lui aprilie.
Generalul Ionel Oprea, care şi-a încheiat activitatea la Spitalul Judeţean Suceava, a declarat, la Antena 3, că înainte de a prelua managementul spitalului, toate decesele erau înregistrate la morga spitalului, dar nu şi în evidenţele unităţii medicale, existând neconcordanţe între cifrele prezentate în cele două sisteme de înregistrare, scrie News.ro.
Raportări cu mare întârziere
Autoritățile au raportat mai multe decese pe 1 mai, deși pacienții erau morți de la începutul și jumătatea lunii aprilie.
Este vorba despre două decese care au avut loc în 6 aprilie și care sunt raportate astăzi. Tot în lista de șase decese anunțate de INSP pe data de 1 mai găsim și alte două decese care au avut loc pe 15 aprilie, și unul care a avut loc pe 14 aprilie, însă toate sunt raportate astăzi.
Primul deces este cel al unui bărbat de 65 de ani, din județul Suceava, care a fost internat în spital pe 18 martie. Chiar dacă a fost anunțat ca decedat abia pe 1 mai, probele i-au fost recoltate pe 27 martie, iar rezultatele au venit pe 2 aprilie. Data decesului a fost 6 aprilie.
O a doua persoană decedată tot pe 6 aprilie este un bărbat de 70 de ani, tot din județul Suceava. Acesta a fost internat în spital pe data de 31 martie, probele i-au fost recoltate pe 2 aprilie, rezultatele au venit o zi mai târziu, iar decesul a survenit pe 6 aprilie. Pacientul făcea dializă și avea mai multe boli.
Tot din Suceava sunt și ceilalți decedați, înregistrați oficial cu data de 14 și 15 aprilie. Pe 14 aprilie a fost un bărbat, de 52 de ani, internat și el tot pe 30 martie la Spitalul Județean Suceava. Incredibil este că autoritățile au așteptat aproape o săptămână și jumătate ca să-i recolteze probe biologice pentru coronavirus. Data recoltării a fost 11 aprilie, rezultatele au venit a doua zi, iar decesul a survenit pe 14 aprilie.
Pe data de 15 aprilie au fost înregistrate oficial două decese, este vorba de două femei. Prima avea 74 de ani și a fost internată pe 27 martie, iar recoltarea a avut loc abia pe 11 aprilie. Rezultatele au venit pe 12 aprilie, iar decesul a avut loc pe 15 aprilie.
Cea de-a doua femeie avea 76 de ani și a fost internată pe 10 aprilie, zi în care i-au fost recoltate și probele. Rezultatele au venit pe 13 aprilie, iar două zile mai târziu a decedat.
Ionel Oprea și-a încheiat misiunea
Ministrului sănătăţii, Nelu Tătaru, a anunţat, joi, că generalul Ionel Oprea, secretar de stat în cadrul MS şi cel care a coordonat în ultimele săptămâni echipa militară de la conducerea Spitalului Judeţean Suceava, şi-a încheiat misiunea la această unitate medicală şi va reveni de luni la minister.
Tătaru a spus că Oprea va prezenta un raport complet al activităţii la spitalul din Suceava, iar autorităţile vor trage concluzii şi vor lua nişte măsuri.
Ministrul sănătății a făcut, joi, o vizită la Suceava şi a spus că aici este un focar stabilizat şi că nu trebuie uitat ce a însemnat această zonă, unde s-au înregistrat 3.000 din cele 12.000 de cazuri de COVID-19.
“Nu trebuie să uităm ce a înseamnat Suceava. Trei mii din cele 12.000 de cazuri sunt de la Suceava. 124 de cazuri din cele aproape 690 de decese sunt de la Suceava. Acel cumul de factori pe care l-am găsit de la început, managementul, autoritate locală, populaţie civilă, parte medicală sunt cei care au contribuit la momentul în care ne aflăm. Sper că am învăţat ceva şi nu mai repetăm. Suceava era şi va trebui să redevină un spital-etalon. Era unul din cele mai mari ambulatorii de specialitate, sunt specialişti dintre cei mai buni, eu sper, dincolo de tot ce ne caracterizează pe noi ca personal medical, de perioadele bune sau rele prin care am trecut, că am învăţat ceva şi Suceava să revină acolo unde era”, a spus ministrul sănătăţii.
Nelu Tătaru a adăugat că echipa militară care a coordonat activitatea de la Spitalul Judeţean Suceava şi-a încheiat misiunea.
Domnul general şi-a terminat misiunea, luni dimineaţă ne vedem la minister, va prezenta raportul complet la tot ce a însemnat activitatea dânsului în Spitalul Judeţean Suceava şi atunci vom trage şi noi nişte concluzii şi vom lua nişte măsuri.
Nelu Tătaru:
Întrebat ce şanse sunt ca fostul director al unităţii spitaliceşti, Vasile Rîmbu, să redevină în funcţia de manager, Nelu Tătaru a spus: “Personal, cred că nici o şansă”. Ministrul sănătăţi a spus că în acest momentul municipiul Suceava nu întruneşte condiţiile pentru a-i fi ridicată carantina, situaţia urmând să fie evaluată în perioada următoare.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro