Iată cei patru pași, explicați de președintele Autorității pentru Digitalizarea României, Sabin Sărmaș.
- Interoperabilitatea sistemelor informatice din România (care presupune legarea platformelor electronice, practic o interconectivitate a tuturor informațiilor de pe patformele care asigură servicii, private sau de stat)
- Cloud-ul guvernamental (care va oferi infrastructura necesară pentru toate instituțiile care au obligația să preia și să stocheze informațiile clienților, precum și să le protejeze datele)
- Identitatea electronică (care le va asigura cetățenilor o identitate validă, verificată, cu semnătură)
- Punctul unic de contact (platforma unică pe care se vor putea identifica toți cetățenii cu un user și parolă, pentru a putea beneficia de orice tip de serviciu, fie de stat sau privat).
“Scopul este un mecanism integrat, fără a mai fi nevoiți să ne identificăm în zece locuri diferite, la bancă sau poate la ANAF, la medicul de familie ori la primărie. Punctul unic va prelua toate datele fiecărui cetățean, va cuprinde toate informațiile care circulă în acest moment în sistem electronic”, a mai spus Sărmaș la Digi24, potrivit G4media.
“Totul ar trebui să arate foarte friendly. Practic ne vom autentifica într-o platformă unică, cu user și parolă. Acolo va exista o zonă de căutare, ca în google de exemplu, care atunci când dai căutare îți afișează o listă de posibile servicii. În Olanda, știu că sistemul generează serviciile în funcție de profilul fiecărui cetățean, practic afișează cam ce-l interesează pe fiecare. Este selectat serviciul dorit, iar problema devine rezolvată”, a mai spus Sărmaș.
Oficialul a adăugat că s-au făcut schimbări majore în ultima perioadă pentru ca autoritățile locale să-și dezvolte fiecare platforme și să asigure în sistem electronic serviciile solicitate de cetățeni, însă pentru ca tot acest sistem să funcționeze impecabil va mai dura câțiva ani buni.
În mod cert, în câțiva ani, identitatea electronică va deveni ceva obișnuit. Dar mai sunt etape de parcurs”
Sabin Sărmaș
Mai mult, chiar dacă noul document de identitate are cip, utilizatorul privat nu are nevoie de el, a spus Sărmaș.
“În direcția aceasta mergem toți. Nu vom mai avea nevoie de un card cu cip pentru a ne autentifica. Toate datele noastre vor fi în sistem electronic, într-un punct unic. Sigur, pașaportul va rămâne ca document juridic de autentificare pentru călătorii în diferite zone, dar aceasta este altă discuție”.
Totuși, digitalizarea nu va elimina complet ghișeele, pentru că doar 30% dintre români au competențe digitale de bază, a mai spus Sărmaș. România e pe ultimul loc la acest aspect, pentru că media europeană este de 57%, a explicat președintele ADR.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro