În total, patru persoane, între care trei asistenți medicali, au fost reținute de către procurorii de pe lângă Tribunalul Prahova, sub acuzația că au eliberat certificate false de vaccinare anti-COVID.
În urmă cu o zi, polițiștii au efectuat 17 percheziţii domiciliare în judeţ într-o cauză penală în care sunt efectuate cercetări în legătură modalitatea de eliberare a certificatelor de vaccinare anti-COVID.
Cercetările vizează fapte de luare de mită, dare de mită, trafic de influenţă, cumpărare de influenţă, fals informatic şi uz de fals. Anchetatorii au pus în executare 35 de mandate de aducere emise pe numele suspecţilor.
Dezvăluirile și anchetele despre vaccinarea fictivă s-au înmulțit în ultimele luni. La finalul lunii august, directorul Spitalului Victor Babeș din Timișoara, doctorul Cristian Oancea, a afirmat că a observat tot mai mulți pacienți vaccinați care ajung la spital cu forme severe de COVID, acuzând că aceștia ar fi fost imunizați doar fictiv, pentru a obține certificate și a vorbit despre un fenomen de „vaccinare la chiuvetă”.
Pe 2 septembrie, un medic de familie din Dâmbovița a fost reținut și apoi pus sub control judiciar sub acuzația că a vaccinat fictiv 10 fotbaliști de la echipa de liga a treia FC Pucioasa.
La finalul lunii august, secretarul de stat Andrei Baciu preciza că 370 de persoane au încercat să obțină certificate de vaccinare în baza unor adeverințe posibil false.
Peste 60 de percheziții au avut loc, pe 22 septembrie, în județele Mehedinți, Dolj și Caraș-Severin, la persoane bănuite că au falsificat unele certificate de vaccinare.
Imagine ilustrativă. Foto Shutterstock
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro