Mai multe puteri internaționale au interese în Venezuela și în funcție de acestea îl susțin pe Nicolas Maduro sau pe Juan Guaido. Având în vedere că țara controlează cele mai mari rezerve de petrol din lume, este lesne de înțeles că marile puteri nu sunt mânate atât demult de principiile ideologice cât de interesele economice.
Iată o trecere în revistă a principalilor jucători externi în criza venezueleană:
Rusia:
Moscova are miliarde de dolari în împrumuturi și active în Venezuela, iar Kremlinul vrea să le protejeze sau să le folosească ca pârghie în cazul instaurării unui guvern post-Maduro.
Dar, dincolo de interesul economic, Rusia s-a poziționat în tabăra actualului președinte în principal pentru că Statele Unite sunt în cealaltă tabără.
La fel ca și în cazul Siriei, Moscova urmărește să complice lucrurile pentru SUA, iar de data aceasta, ca și în Orientul Mijlociu, au trimis deja soldați să-l sprijine pe actualul lider de la Caracas.
La urma urmelor, Rusia nu are nevoie de Maduro, dar prin implicarea în criza din Venezuela insistă să aibă un cuvânt de spus în privința a ceea ce se va întâmpla mai departe, scrie Business Insider.
Cuba:
Havana sprijină Caracas din motive ideologice, dar și din unele practice: Petrolul gratuit primit din Venezuela reprezintă colacul de salvare pentru economia cubaneză.
În schimbul acestor transporturi, Cuba a trimis de ani de zile medici, profesori și agenți de informații care să-i susțină pe socialiștii aflați la putere în Caracas.
Dacă Maduro cade, livrările de petrol s-ar putea opri, punând în pericol economia insulei.
Statele Unite
Statele Unite văd în schimbarea regimului de la Caracas un mijloc de a scoate din scenă una dintre marile puteri socialiste și a pune mai multă presiune pe Cuba și Nicaragua, cele două state pe care nu le controlează și care depind de petrolul venezuelean pentru a supraviețui.
Dar există și un unghi politic intern: Trump dorește să-și asigure la alegerile prezidențiale din 2020 voturile alegătorilor conservatori cubanezi și venezueleni din Florida, un stat cheie pentru el.
China:
Cu un deceniu în urmă, Venezuela a fost cel mai mare beneficiar al finanțării și investițiilor chineze din America Latină, dar Beijingul și-a redus considerabil investițiile pe măsură de politicile lui Maduro au dus la izbucnirea celei mai grave crize economice din istoria modernă a lumii.
Beijingul îl susține în continuare pe Maduro împotriva a ceea ce consideră că este un efort nelegitim, susținut de SUA, pentru a-l schimba.
Dar și Guaido a înțeles că are șanse cu gigantul asiatic și a făcut apeluri pentru Xi Jin Ping să-i acorde sprijin.
Ceea ce dorește, însă, China în Venezuela este să se asigure că orice se întâmplă în continuare în țara din America de Sud, aceștia vor putea să ramburseze împrumuturile. De asemenea, Beijingul joacă la două capete arătând că este dispusă să facă afaceri în mod pragmatic cu cel care va conduce Venezuela în continuare.