„Din păcate, aceasta nu este o evoluţie nouă, s-a mai întâmplat în timpul războiului din Ucraina când fragmente de rachete sau drone sunt uneori prinse în ciocnirile aeriene şi cad pe teritoriul unei ţări vecine. Urmărim asta îndeaproape, după cum vă puteţi imagina”, a declarat Kirby, citat de news.ro.

El a adăugat că SUA sunt în contact strâns cu aliaţii şi partenerii pe această temă.

„Incidentul nu face decât să sublinieze pericolul pe care războiul lui Putin în Ucraina l-a provocat pentru întregul continent european şi faptul că peisajul de securitate s-a schimbat. Nu se schimbă, nu se va schimba, ci s-a schimbat. Motiv pentru care facem tot ce putem pentru a ne asigura că Ucraina este capabilă să se apere”, a subliniat oficialul de la Casa Albă.

Precizările au venit după ce noi fragmente dintr-o dronă rusească au fost găsite de militarii români în apropierea localităţii tulcene Periprava. În weekend, o dronă cu care Rusia a atacat Ucraina a intrat în spațiul aerian al României, iar două aeronave F-16 au fost ridicate de la sol pentru monitorizarea situației.

NATO: Drona rusă nu a intrat intenționat în România

Alianța Nord Atlantică a transmis prin intermediul lui Mircea Geoană, încă secretar general adjunct, că nu deţine informaţii conform cărora drona rusă ar fi pătruns intenţionat pe teritoriul României: „Deși nu sunt informații care să indice un atac intenționat al Rusiei împotriva aliaților, aceste acte sunt iresponsabile și potențial periculoase”.

Pe de altă parte, șeful Statului-Major al Armatei, generalul Vlad Gheorghiță, a spus în februarie că „armata României nu poate să ducă operații de luptă pe timp de pace” din cauza actualei legi și că este necesară schimbarea legislației pentru ca dronele de atac să poată fi doborâte.

Surse guvernamentale au afirmat însă luni, 9 septembrie, că nu se pune problema ca România să nu fie apărată, indiferent de afirmațiile lui Vlad Gheorghiță, pentru că nu mai există noțiunea de „timp de pace”.

„Cum să nu intervenim? Intervenim de îndată. Vom acționa imediat dacă este o țintă pe teritoriul României. Oricum, Rusia nu își permite să atace România. Dar cum să lăsăm o dronă să lovească o fabrică și să nu reacționăm? Ce, ne jucăm?”, au precizat sursele citate pentru Libertatea.

Urmărește-ne pe Google News