Paul al României trebuie să plătească o cauțiune de 20.000 de euro, dar și o garanție personală de 30.000 de euro. „Decizia a fost justificată prin vârsta înaintată a acestuia și prin faptul că, potrivit legislației malteze, în astfel de cazuri, termenul de arest preventiv este de maximum 60 de zile”, a transmis instituția condusă de Alina Gorghiu.

Până se va lua o decizie definitivă cu privire la predarea sa, el va merge de două ori pe zi la secția de poliție pentru a semna prezența și nu va putea părăsi Malta pentru că pașaportul și orice document de identitate sunt reținute de instanță.

„Justiția din România va continua să își facă treaba cât se poate de bine pentru a-i aduce în țară pe fugarii statului român, indiferent de cât de sonor le este numele”, a spus ministrul justiției, Alina Gorghiu.

Prințul Paul, condamnat în dosarul Ferma Băneasa acum patru ani

Paul-Philippe al României, în vârstă de 75 de ani, a fost condamnat definitiv în 2020 la 3 ani și 4 luni de închisoare în dosarul retrocedării ilegale a Fermei regale de la Băneasa. El a fugit din țară și a fost prins la Paris în iunie 2022. O Curte de Apel din Franța a refuzat să-l extrădeze în România.

La finalul lunii aprilie, Paul al României a fost prins în Malta și a fost arestat preventiv. Procesul referitor la predarea către autoritățile române a început pe 14 mai.

Inițial, pe 20 mai, maltezii nu au vrut să îl extrădeze, susținând că există un „risc real” ca acesta să sufere o încălcare a drepturilor sale fundamentale. Apoi, pe 25 iunie, instanța de fond din Malta a decis extrădarea lui Paul, însă hotărârea nu este definitivă.

Urmărește-ne pe Google News