„Instanța de fond din Franța a respins predarea invocând compunerea nelegală a completului de judecată din România. Mai exact, faptul că unul dintre judecători nu ar fi depus jurământul la învestirea în funcție”, a relatat pentru G4Media, Alina Gorghiu, confirmând informația publicată de Libertatea în noiembrie 2023.

Ministrul Justiţiei a precizat că a făcut demersuri către omologul său din Franța şi a cerut verificarea erorilor în acest caz. În plus, precizează că instanţa franceză şi-a depăşit competenţele privind mandatul european de arestare.

„În prezent se caută soluţii pentru reluarea demersurilor. În măsura în care se identifică, vom relua demersurile”, a transmis Alina Gorghiu.

Paul al României a fost condamnat în decembrie 2020 la 3 ani și 4 luni de închisoare în dosarul retrocedării ilegale a Fermei regale de la Băneasa, cu un prejudiciu de peste 140 milioane de euro.

Paul de România a fugit din țară în 2020

Paul Philippe al României a fost dat în urmărire internațională la 18 decembrie 2020, la o zi după ce a fost condamnat definitiv în România la trei ani şi patru luni de închisoare cu executare în dosarul retrocedării ilegale a Fermei regale de la Băneasa și a pădurii Snagov.

După condamnarea sa în dosarul Ferma Băneasa, prințul Paul a fugit din țară, fiind depistat la Paris. El a fost arestat provizoriu de autoritățile franceze la 27 iunie 2022, în vederea executării mandatului european de arestare emis de către autorităţile judiciare române, în baza hotărârii judecătoreşti definitive de condamnare.

Decizia tribunalului din Paris, potrivit căreia Paul de România nu poate fi extrădat, a fost luată la finalul lunii noiembrie 2023, iar apelul a fost respins.

Cu o săptămână înaintea deciziei, Paul Philippe al României a cerut Curții de Apel din Paris să îl scape de „coșmar”.

 
 

Urmărește-ne pe Google News