Whelan este unul dintre cei doi cetățeni americani despre care Washingtonul a spus că sunt încarcerați pe nedrept în Rusia. Fost pușcaș marin americani, el a fost arestat în 2018 pe când a călătorit la Moscova și a fost condamnat la 16 ani de închisoare, în 2020, în urma unor acuzații de spionaj.

Lipsa de comunicare a stârnit îngrijorări serioase pentru familie, a spus David Whelan, fratele lui Paul, care a pus sub semnul întrebării afirmația autorităților ruse că fratele său a fost transferat la spital.

„Este ceva neobișnuit ca Paul să nu încerce să sune acasă într-o sărbătoare precum Ziua Recunoștinței”, a spus el. „Ne-am îngrijorat timp de 1.431 de zile, ca să fiu sincer, dar zilele în care nu ne contactează ne îngrijorează cel mai mult”.

David a declarat miercuri pentru CNN că Paul și-a sunat anterior părinții zilnic, iar „zilele în care nu sună des înseamnă că își folosește dreptul la apel pentru a vorbi cu ambasada”.

Personalul de la colonia penală, unde trebuia să fie încarcerat Paul Whelan, i-au transmis marți, printr-un e-mail, că a fost mutat vineri, 18 noiembrie, la spitalul închisorii.

„Dacă acest lucru este adevărat, de ce?”, întrebă David. „Paul nu se plângea de nicio afecțiune de sănătate care să necesite spitalizare, așa că a existat o urgență? El părea sănătos pentru personalul ambasadei”.

De asemenea, David atrage atenția că părinții lui au vorbit cu Paul „de mai multe ori” după ce se presupune că acesta a fost mutat „și el nu a menționat niciodată” schimbarea.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a declarat pentru CNN: „Sunt la curent cu informații potrivit cărora Paul Whelan a fost mutat recent într-un spital de închisoare și nu a putut suna acasă în timpul vacanței”.

„Ambasada continuă să facă presiuni pentru actualizări în timp util cu privire la locația și starea lui Paul Whelan”, a spus purtătorul de cuvânt.

Dacă Paul a fost mutat la un spital de închisoare pe 18 noiembrie, transferul a avut loc la doar câteva zile după ce oficialii americani și irlandezi l-au putut vizita la colonia penală. Ar fi, de asemenea, a doua oară când ar fi transferat într-un spital de închisoare în aproape tot atâtea luni, după ce a fost mutat într-unul dintr-un motiv necunoscut la jumătatea lunii septembrie.

Administrația Biden a făcut eforturi în acest an pentru a asigura eliberarea lui Paul și a unui alt cetățean american condamnat în Rusia, jucătoarea de baschet feminin Brittney Griner.

Griner, care a fost condamnat la nouă ani de închisoare la începutul lunii august, a fost recent transferată într-o altă colonie penală din aceeași regiune în care este deținut Paul Whelan.

După luni de dezbateri interne, administrația Biden s-a oferit să-l elibereze pe Viktor Bout, un traficant rus de arme condamnat la o pedeapsă de 25 de ani de închisoare în SUA, ca parte a unei potențiale înțelegeri care să asigure eliberarea celor doi americani deținuți de Rusia, Brittney Griner și Paul Whelan.

Urmărește-ne pe Google News