Procurorii Secţiei Parchetelor Militare au citat mai multe persoane pentru audieri, printre acestea fiind şi Pavel Abraham, pentru a da declarații în calitate de martori în dosarul Mineriadei, scrie News.ro.
În iunie 1990, Pavel Abraham era adjunctul comandantului Şcolii de Ofiţeri de Poliţie din Băneasa, de unde au fost trimişi aproximativ o sută de militari, în 13 iunie, în Piaţa Universităţii, să intervină, alături de alţi militari, conduşi de generalul Diamandescu, atunci fiind reţinute şi bătute mai multe persoane.
În dosarul Mineriadei, Ion Iliescu, a fost pus sub acuzare în octombrie 2015, pentru infracţiuni contra umanităţii, respectiv reprimarea violentă a manifestaţiei din Piaţa Univeristăţii. Fostul președinte al României a fost audiat în luna iulie în acest dosar, alături de Virgil Măgureanu , fost director al Serviciului Român de Informații din din 26 martie 1990 până la 25 aprilie 1997.
În dosarul Mineriadei a fost deja începută urmărirea penală, din octombrie 2015, pe numele mai multor persoane, pentru infracţiuni contra umanităţii. Anchetatorii susţin că Ion Iliescu, Petre Roman, Virgil Măgureanu, Gelu Voican Voiculescu, Corneliu Diamandescu şi alţii au decis reprimarea violentă a manifestaţiei din Piaţa Universităţii.
În dosar au mai fost puşi sub acuzare Mugurel Florescu, Nicolae Dumitru, Emil Dumitrescu, Petre Petre, Vasile Dobrinoiu, Cazimir Ionescu, Cornel Burlec-Plăieş şi Gheorghe Dobre.
De asemenea, foştii lideri sindicali, directori sau angajaţi la exploatările miniere Aninoasa, Lonea Deva, Motru, Ţebea, Petrila, Bărbăteni, Paroşeni şi Comăneşti sunt acuzaţi de implicare în deplasarea minerilor la Bucureşti.
Dosarul Mineriadei, redeschis în februarie
Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus ieri, în luna februarie, redeschiderea dosarului mineriadei din 1990.
Referitor la această decizie, Ion Iliescu a declarat atunci că: “E firesc ca toţi oamenii interesaţi, istorici, cei care vor să descifreze sensul evenimentelor, să se ocupe de asemenea evenimente. Nu e nici o problemă”.
Anul trecut, în septembrie, România a fost obligată să continue investigaţiile în dosarul Mineriadei, în urma unei decizii a Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO).
Această instanţă sublinia, la acel moment, obligaţia statului român de a face dreptate victimelor crimelor împotriva umanităţii, indiferent de timpul scurs de la săvârşirea acestora.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro