Judecătorul va decide acum dacă îl va pune pe miliardarul de origine rusă sub anchetă oficială în urma arestării sale ca parte a unei anchete privind crima organizată pe aplicația de mesagerie.

„Judecătorul de instrucţie a pus capăt arestului lui Pavel Durov şi l-a trimis în faţa unui judecător în vederea unui interogatoriu de primă înfăţişare şi a unei potenţiale inculpări”, a precizat o sursă judiciară pentru AFP.

Fondatorul şi CEO-ul platformei de mesagerie criptată Telegram, Pavel Durov a fost arestat sâmbătă pe aeroportul Le Bourget de lângă Paris, unde era aşteptat la o cină.

Pavel Durov, cu o avere estimată de Forbes la 15,5 miliarde de dolari, sosise de la Baku, Azerbaidjan, şi era însoţit de asistenta sa şi de o gardă de corp.

Cetățean francez din 2021, el a fost arestat în cadrul unei anchete preliminare din cauza lipsei moderării de conţinut pe Telegram, ceea ce, în opinia poliţiei franceze, a permis ca activitatea infracţională să continue nestingherită pe această platformă criptată.

Acuzațiile sunt pentru mai multe infracțiuni, printre care spălare de bani, trafic de droguri, terorism şi partajarea de conţinut pedofil, de care Durov s-ar face complice în calitatea sa de şef al platformei.

Șeful Telegram s-a întors de cel puțin 50 de ori în Rusia după ce a părăsit-o „definitiv” în 2014, din cauza unor presiuni guvernamentale în urma cărora a rămas fără pachetul de acțiuni în rețeaua de socializare VKontakte.

FOTO: Hepta

Urmărește-ne pe Google News