Cu toate că Durov a spus că „nu există cale de întoarcere” pentru el și a publicat un manifest intitulat „Șapte motive pentru a nu te întoarce în Rusia”, fondatorul Telegram și-a vizitat de peste 50 de ori țara natală din 2015 până în 2021, deplasându-se în special la Moscova și la Sankt Petersburg.
Mai mult, călătoriile sale au avut loc în timpul tuturor evenimentelor semnificative din jurul Telegram, de exemplu, în 2017, când FSB i-a cerut chei de decriptare. Până acum se știa public despre o singură vizită a lui Durov, petrecută în toamna anului 2014, când antreprenorul originar din Sankt Petersburg a vândut centrul de date ICVA Ltd.
Majoritatea călătoriilor au avut loc între mai 2015 și decembrie 2017, precizează iStories. În acest interval de timp, Durov a vizitat Moscova și Sankt Petersburg de cel puțin 41 de ori. A urmat o pauză de doi ani, până când autoritățile ruse au încercat din nou să blocheze Telegram.
După câțiva ani de conflict, relațiile dintre Durov și autoritățile ruse au cunoscut un scurt dezgheț. În iunie 2020, Roskomnadzor, organul de supraveghere a presei și a rețelelor de socializare în Rusia, a anunțat ridicarea interdicțiilor pentru Telegram după ce Durov și-a arătat disponibilitatea de a coopera cu autoritățile ruse în „lupta împotriva terorismului”. Întâmplător sau nu, Durov se afla în acel moment la Sankt Petersburg, de unde s-a dus la Belgrad, capitala Serbiei, pentru a soluționa o dispută juridică cu Comisia pentru Bursă și Valori Mobiliare (SEC) din SUA.
Pe 4 iunie, fondatorul Telegram a scris că salută ideea exprimată anterior în Duma de Stat cu privire la încetarea blocării Telegram în Rusia, menționând că finalizarea acestui diferent ar putea „a avea un impact pozitiv asupra dezvoltării inovației și securității naționale”. Durov a mai spus că echipa sa a devenit mai eficientă în eliminarea „propagandei extremiste” pe Telegram și a promis că va sprijini autoritățile în lupta împotriva terorismului fără a încălca dreptul la confidențialitate a corespondenței.
Pe 18 iunie 2020, Roskomnadzor și-a luat angajamentul să nu mai blocheze Telegram, în pofida faptului că hotărârea judecătorească în acest sens rămăsese în vigoare. Durov s-a dus la Belgrad în aceeași seară și a revenit în Rusia două zile mai târziu și de alte câteva ori până în octombrie 2021. În perioada acestor călătorii, canalul de Telegram „Smart Voting” al lui Aleksei Navalnîi și alte canale ale opoziției ruse au fost blocate, mai ales înainte de alegerile legislative din septembrie 2021.
iStories a contactat Telegram LLC pentru a obține clarificări asupra acestor călătorii misterioase, dar nu a primit niciun răspuns până la ora publicării materialului.
Între timp, într-un interviu acordat jurnalistului american Tucker Carlson, Pavel Durov a susținut că nu vizitează „puteri geopolitice majore” precum Rusia, China și Statele Unite. „Călătoresc în locuri care cred că sunt în concordanță cu valorile noastre și cu ceea ce facem”, a spus el.
Pavel Durov, 39 de ani, cetățean francez din 2021, a fost arestat sâmbătă seara pe Aeroportul Paris – Le Bourget în cadrul unei anchete preliminare din cauza lipsei moderării de conţinut pe Telegram, ceea ce, în opinia poliţiei franceze, a permis ca activitatea infracţională să continue nestingherită pe această platformă criptată.
Acuzațiile sunt pentru mai multe infracțiuni, printre care spălare de bani, trafic de droguri, terorism şi partajarea de conţinut pedofil, de care Durov s-ar face complice în calitatea sa de şef al platformei.