Acuzațiile au fost aduse după patru zile de audieri, în urma arestării sale pe un aeroport de lângă Paris. După ce i-au fost aduse la cunoștință cele 12 capete de acuzare, Durov a fost eliberat sub control judiciar.

Procurorii i-au ordonat lui Durov să constituie o garanție de 5 milioane de euro și i-au interzis să părăsească Franța. Cazul miliardarului în vârstă de 39 de ani, care deține cetățenie franceză și a Emiratelor Arabe Unite, este considerat un test fără precedent al puterii guvernelor asupra companiilor tehnologice multinaționale.

Telegram, condus de Durov din Emiratele Arabe Unite, este cunoscut pentru faptul că nu împărtășește informații cu autoritățile nicăieri în lume despre mesajele sau activitățile de pe platformă. Deși proprietarul X, Elon Musk, și alții au condamnat ancheta ca o provocare la adresa libertății de exprimare, susținătorii siguranței copiilor afirmă că Telegram permite mai multe activități ilegale, inclusiv imagini de abuz, decât orice altă rețea majoră de mesagerie și social media.

Platforma are aproximativ 950 de milioane de utilizatori și este deosebit de populară în Rusia, Europa de Est și Orientul Mijlociu. Anchetele preliminare au început în februarie 2024, când Oficiul Național pentru Minori din Franța a devenit frustrat de lipsa de răspuns la cererile legale de informații despre utilizatorii Telegram.

O anchetă judiciară completă a fost deschisă pe 8 iulie, iar una dintre acuzații, gestionarea unei platforme pentru a permite tranzacțiile ilicite de către crima organizată, presupune o pedeapsă maximă de 10 ani. Telegram a declarat că respectă legile europene și că moderarea sa se încadrează în standardele industriei.

Agențiile de aplicare a legii din multe țări s-au concentrat pe Telegram, deoarece a devenit un instrument preferat de abuzatorii de copii, organizațiile teroriste, traficanții de droguri și criminalii obișnuiți. Aplicația a fost, de asemenea, folosită pentru a disemina propagandă și discursuri interzise în unele țări.

În Rusia, oficiali și personalități marcante și-au exprimat indignarea față de arestarea lui Durov, avertizând cetățenii să-și șteargă mesajele vechi. Unii oficiali au sugerat că arestarea a fost un pretext pentru a obține acces la cheile digitale ale Telegram.

Pe de altă parte, unii oficiali occidentali de informații cred că Durov a cooperat cu autoritățile ruse, subliniind ștergerea conturilor afiliate disidenților autohtoni. Președintele francez Emmanuel Macron a declarat că politica nu a jucat niciun rol în arestare și că „Franța este profund angajată libertății de exprimare și de comunicare, inovației și spiritului antreprenorial”.

Pavel Durov a fost reținut pe aeroportul din Paris în seara zilei de 24 august. Autoritățile franceze au emis un mandat de arestare pentru Durov pe 25 martie 2024. În același timp, a fost emis un mandat de arestare pentru fratele său, cofondatorul Telegram, Nikolai Durov. Mandatele de arestare au fost emise pentru „complicitate la deținerea, distribuirea sau oferirea accesului la imagini pornografice ale minorilor”.

Pavel Durov este și ținta unei anchete pentru „violențe grave” împotriva unuia dintre copiii săi la Paris, a aflat miercuri AFP, de la o sursă apropiată anchetei, scrie Le Figaro. Tocmai a fost deschisă această anchetă încredințată biroului minorilor (Ofmin), a adăugat aceeași sursă, precizând că faptele ar fi comise împotriva unui fiu al miliardarului franco-rus născut în 2017, în timp ce acesta era școlar la Paris.

Tânărul locuiește acum în Elveția împreună cu mama sa, care a depus o plângere în această țară în 2023, acuzându-și fostul partener de violență asupra unuia dintre copiii săi, a continuat sursa apropiată cazului.

Urmărește-ne pe Google News