Fost bancher de investiții, Pavel Sorokin, 37 de ani, este descris ca „arma secretă” a Kremlinului. Datorită lui, Rusia a fost capabilă să găsească noi piețe pentru petrol și să crească profiturile din exporturile sale.
Sorokin a lucrat pentru Morgan Stanley ca vicepreședinte al sectorului de petrol și gaze din Rusia, la diviziile de investiții bancare Alfa-Bank și Unicredit și a fost contabil-senior în sectorul petrolului și gazelor la Ernst & Yong.
El condus „Centrul de Cercetare Energetică” al Ministerului Energiei la Agenția Rusă pentru Energie, care oferă cercetări interne și consiliere Ministerului Energiei.
Din martie 2018, Sorokin a fost numit ministru adjunct al energiei.
Viktor Katona, important analist Kpler, furnizor de soluții de informații pentru piețele de mărfuri, este cel care l-a botezat pe Sorokin „o armă secretă” a Rusiei în lupta împotriva sancțiunilor.
Potrivit acestuia, țările occidentale au subestimat noua generație de manageri de la Kremlin. Iar Putin se îndreaptă acum, din ce în ce mai mult, către „noua generație”.
„Este întruchiparea a ceva care nu a existat în URSS”
„Sorokin este întruchiparea a ceva care nu a existat în fosta Uniunea Sovietică, a spus Katona. El aparține unei noi generații de tineri care au avut de ales și au ales să lucreze pentru guvernul rus”.
Sorokin a jucat unul dintre rolurile cheie în căutarea de noi parteneri comerciali și piețe pentru petrolul rusesc,
În septembrie, de exemplu, a făcut o călătorie în Republica Congo, unde a fost de acord să furnizeze africanilor produse petroliere și să construiască o conductă de 850 de milioane de dolari care să fie condusă de companii rusești.
Sorokin a participat la negocierile privind furnizarea de petrol rusesc cu talibanii, care sunt la putere în Afganistan, și Bahrain.
Unul dintre foștii colegi ai lui Sorokin, care îl cunoștea din munca sa în sectorul bancar, a spus că a criticat Glasnostul din Rusia în anii 90 și că avea opinii conservatoare. „A vrut să facă din nou Rusia grozavă”, a afirmat un alt fost coleg.
Printre alți tineri oficiali de rang înalt de la Kremlin, „noua generație” îi mai cuprinde pe:
- Alexei Sazanov, 39 de ani, ministrul adjunct de finanțe;
- Denis Deruulkin, 34 de ani, șeful cercetării din ministerul energiei;
- Maxim Oreșkin, 40 de ani, consilierul președintelui Vladimir Putin.
Cine e „arhitectul contraatacului economic” al lui Putin
Bloomberg l-a numit pe Oreșkin „arhitectul contraatacului economic al lui Putin împotriva Occidentului”. El a propus ideea de a converti plățile pentru gazul furnizat cumpărătorilor în ruble.
Toți au contribuit la maximizarea beneficiilor Rusiei în fața presiunii sancțiunilor, iar Sazanov, alături de Sorokin, joacă un rol-cheie în găsirea de opțiuni de acoperire a deficitului bugetar în creștere.
După declanșarea invaziei în Ucraina, Uniunea Europeană a impus un embargo și un plafon de preț pentru țițeiul și produsele petroliere din Rusia. Statele Unite și Marea Britanie au abandonat petrolul rusesc, primăvara trecută. Drept urmare, China și India au devenit principalii cumpărători de petrol rusesc în 2022.
Foto: Profimedia
parpalache • 05.03.2023, 11:43
Hm!„Când te lauda dușmanul trebuie sa te intrebi unde ai greșit”!(Lenin)!Ne aducem aminte ce laudat era și Elțân de Occident(chiar daca a tras cu tunul in Duma de Stat),ca și cel pe care l-a lasat moștenitor-adica ...Putin,cel mult laudat și el pâna in 2014!Sau Ceaușescu-ce curtat era de același Occident(pâna la„inventarea”lui Gorbaciov)!