Paxlovid devine primul medicament antiviral administrat pe cale orală autorizat în Uniunea Europeană.

Potrivit comunicatului, EMA a recomandat ca Paxlovid să fie autorizat pentru tratamentul COVID-19 la adulţii care nu au nevoie de oxigen suplimentar şi care prezintă un risc crescut ca boala să devină gravă.

La sfârşitul anului trecut, Marea Britanie devenea a patra ţară care aproba acest medicament, după SUA, Coreea de Sud şi Israel.

Într-un studiu clinic, o cură de cinci zile de tratament cu Paxlovid a redus cu 89% riscul de spitalizare şi de deces legat de COVID-19 în decurs de 28 de zile, în comparaţie cu un grup placebo, atunci când tratamentul a fost început în termen de trei zile de la debutul simptomelor.

Pastila nu va ajunge în România

Autoritățile nu au reușit să ajungă la un acord cu producătorul american Pfizer, care a vrut un fond de despăgubiri în cazul efectelor adverse ale medicamentului împotriva COVID-19, aceasta fiind una dintre condiţiile puse Ministerului Sănătăţii.

„Din păcate, cu cei de la Pfizer nu am reuşit (aducerea Paxlovid, n.r.), ne-au pus nişte condiţii comerciale şi un contract tipic din Statele Unite, care e foarte greu adoptat în România. Vă dau un singur exemplu, care cred că ar crea foarte multe rezerve, în primul rând pacienţilor: crearea unui fond naţional care să despăgubească eventualele victime ale administrării acestui tratament”, a explicat ministrul sănătății, Alexandru Rafila, în şedinţa de Guvern.

„Vă daţi seama că o astfel de chestiune nu avem cum să facem şi e foarte de greu de instrumentalizat, mai ales că nu sunt precizări legate de dimensiunea acestui fond”, a precizat Rafila.

 
 

Urmărește-ne pe Google News