Israelul a și comandat medicamentul pentru a începe să îl administreze bolnavilor din ţară. Este de aşteptat ca prima livrare a acestui medicament să ajungă în Israel miercuri, 29 decembrie, a informat Ministerul Sănătăţii într-un comunicat de presă.
Un oficial israelian a declarat sâmbătă, conform Reuters, că statul din Orientul Mijlociu a comandat 100.000 de unități de pastile antivirale COVID-19 de la Pfizer, destinate persoanelor cu vârsta de peste 12 ani care prezintă riscuri mai mari de îmbolnăvire gravă.
Postul TV Channel 12 a anunțat că premierul israelian Naftali Bennett a încheiat această înțelegere într-o conversație telefonică cu CEO-ul Pfizer, Albert Bourla.
În noiembrie, Naftali Bennett anunțase că a semnat un acord cu Pfizer pentru achiziţionarea rapidă a medicamentului, atunci când acesta va primi aprobarea din partea Administraţiei Medicamentelor şi Alimentelor din Statele Unite (FDA).
Pastila anti-COVID va fi administrată și în Coreea de Sud
Și Coreea de Sud a autorizat pentru utilizare de urgență pastilele antivirale de la Pfizer, fiind primele de acest gen care vor ajuge în țara asiatică. Anunțul a fost făcut luni de Ministerul pentru Siguranța Alimentelor și Medicamentelor.
Paxlovid este „de așteptat să ajute la prevenirea înrăutățirii grave a stării pacienților internați în centrele medicale sau care sunt tratați la domiciliu”, prin diversificarea tratamentelor disponibile împotriva coronavirusului, dincolo de vaccinurile utilizate în prezent, a declarat ministrul pentru Siguranța Alimentelor și Medicamentelor, Kim Gang-lip, într-un briefing de presă.
Medicamentul antiviral de la Pfizer va fi utilizat în Coreea de Sud pentru adulți și pentru copiii cu vârsta de peste 12 ani, care au o greutate mai mare de 40 de kilograme, ce prezintă simptome ușoare până la moderate ale bolii, cu risc ridicat de a dezvolta o formă severă din cauza comorbidităților.
Un alt tratament oral pentru coronavirus, numit Molnupiravir, dezvoltat de Merck și cunoscut sub numele de MSD în afara Statelor Unite și a Canadei, ar putea fi aprobat în Coreea de Sud, după ce compania germană a depus actele pentru utilizarea de urgență, la începutul acestei luni. Ministerul pentru Siguranța Alimentelor și Medicamentelor încă analizează antiviralul, deoarece are nevoie de informații suplimentare privind eficiența acestuia, a precizat Kim Gang-lip.
SUA, prima țară care a aprobat pastila anti-COVID
Administraţia Medicamentelor şi Alimentelor din Statele Unite (FDA) a aprobat pe 22 decembrie folosirea Paxlovid, primul tratament care poate fi administrat la domiciliu şi care se aşteaptă să fie eficient şi împotriva variantei Omicron.
Paxlovid, administrat sub formă de comprimate, este destinat pacienţilor cu forme uşoare şi până la moderate, în primele trei zile de la apariţia simptomelor.
Tratamentul complet include o pastilă la fiecare 12 ore, timp de cinci zile. În fazele doi şi trei ale testelor clinice s-a demonstrat că Paxlovid reduce simptomele grave, spitalizarea şi riscul de deces în 89% din cazuri, dacă pacienţii primesc pastila în fazele incipiente ale bolii.
Potrivit datelor furnizate de Pfizer, eficienţa pastilei nu ar trebui să fie afectată de apariţia noilor variante, inclusiv a tulpinii Omicron.
Paxlovid ar putea ajunge și în România
În urmă cu câteva zile, ministerul Sănătății din România a anunțat, într-un comunicat, că ministrul Alexandru Rafila s-a întâlnit cu reprezentanți Pfizer și a început demersurile pentru a aduce și în România acest tratament.
„În vederea pregătirilor pentru valul 5 al pandemiei, ministrul Sănătății a avut astăzi o întâlnire cu reprezentanții companiei Pfizer pentru a identifica soluții în vederea asigurării cât mai rapide a tratamentului pentru pacienții români”, a transmis Ministerul Sănătății, pe 23 decembrie.