Nava japoneză de pescuit ar fi pătruns într-o zonă din jurul unui grup de insule disputate în Marea Chinei de Est.

Incidentul a avut loc pe 16 octombrie în apele din jurul Insulelor Diaoyu, pe care Japonia le numește Insulele Senkaku. Purtătorul de cuvânt al Pazei de Coastă chineze, Liu Dejun, a declarat că autoritățile „au luat măsurile de control necesare în conformitate cu legea, au avertizat [nava] și au expulzat-o”.

Țările sunt într-un conflict pentru Insulele Diaoyu

Aceste insule mici și nelocuite din Marea Chinei de Est sunt revendicate atât de China, cât și de Japonia. Sub ele se crede că există potențiale rezerve submarine de petrol și gaze.

În ultimele luni, au avut loc mai multe confruntări între cele două țări în apele disputate. În aprilie, Paza de Coastă chineză a confruntat parlamentari japonezi care efectuau o vizită de inspecție în zonă.

În iunie, Japonia a demarat o acțiune de protest împotriva Beijingului după ce nave chineze, care păreau să poarte tunuri, au intrat în ceea ce Japonia consideră a fi apele sale teritoriale din jurul insulelor.

Confruntările Chinei cu țările vecine s-au intensificat

China menține, de asemenea, pretenții maritime extinse în Marea Chinei de Sud, care se suprapun cu cele ale mai multor națiuni din Asia de Sud-Est. Confruntările cu marina filipineză, în special, s-au intensificat în ultimele 18 luni.

În 2016, Curtea Permanentă de Arbitraj de la Haga a decis că pretenția Beijingului asupra a 90% din Marea Chinei de Sud nu are nicio bază în dreptul internațional, așa cum relatează Al Jazeera.

Pozițiile tot mai asertive ale Chinei cu privire la Taiwan, care au dus la o creștere a activității militare în apele din jurul insulei autonome, revendicată de Beijing, sunt, de asemenea, o sursă de îngrijorare crescândă pentru Japonia.

Urmărește-ne pe Google News