Din păcate, nu este singurul caz de acest gen. De exemplu, anul trecut, Ciontea Mihail, din județul Vâlcea, deținător a 2 ha de pădure, ne semnala faptul că pădurarul i-a solicitat 230 de lei, pentru asigurarea pazei de către ocolul silvic teritorial. Să notăm că paza gratuită pentru pădurile private este reglementată de  Hotărârea Guvernului nr. 864/2016 privind aprobarea schemei “Ajutor de minimis pentru asigurarea serviciilor silvice pentru fondul forestier proprietate privată a persoanelor juridice şi fizice care desfăşoară activităţi economice, dacă suprafaţa proprietăţii forestiere este mai mică sau egală cu 30 ha” şi a “Procedurii de acordare de la bugetul de stat a costurilor serviciilor silvice pentru fondul forestier proprietate privată a persoanelor juridice şi fizice care nu desfăşoară activităţi economice, dacă suprafaţa proprietăţii forestiere este mai mică sau egală cu 30 ha”.

Birocrația sufocă paza gratuită a pădurilor private

Dar, așa cum arătam, nu toate autoritățile silvice (ocoale, direcții județene) aplică acest act normativ privind paza gratuită a pădurilor private. Și în cazul de față, cererile formulate de Dumitru Rusu, din Poiana Teiului au rămas fără răspuns. Legat de această situație, la solicitarea redacției, Direcția Silvică Suceava ne-a remis următorul comunicat: „În urma adresei dumneavoastră, legată de aplicabilitatea și aprobarea cererilor pentru HG. 864 din 2016 privind aprobarea ,,Procedurii de acordare de la bugetul de stat a costurilor serviciilor silvice pentru fondul forestier proprietate privată a persoanelor juridice și fizice care nu desfășoară activități economice, dacă suprafața proprietății forestiere este mai mică sau egală cu 3o ha”, vă aducem la cunoștință urmltoarele : Cererea și documentația domnului Dumitru Rusu, pentru anul 2018, a fost verificată și înregistrată la sediul nostru. Conform HG. 864 /2016, toate cererile de decontare se înaintează către structura teritorială de specialitate ( Garda Forestieră), unde este din nou verificată toată documentația, după care este transmisă în vederea aprobării decontării către direcția care gestionează bugetul din cadrul unităților publice centrale, care răspunde de silvicultură. În ceea ce privește acceptarea cererii de decontare pentru anul 2017, vă informăm asupra faptului că, până la apariția Hot. Nr 532/2017, pentru modificarea și completarea anexelor la HG.864/2016 privind aprobarea prezentei scheme, termenul limită de depunere a documentațiilor era de 31.01.2017, fapt pentru care, domnul Dumitru Rusu nu s-a încadrat în termenele prevăzute inițial în HG. 864/2016”.

Trimis „de la Ana la Caiafa”

La final, Direcția Silvică precizează: „În concluzie, vă informăm că cererea și documentația de decontare pentru anul 2018 a fost verificată și înregistrată de către instituția noastră, iar conform prevederilor din HG. 864/ 2016, aprobarea documentațiilor este acordată de către direcția care gestionează bugetul din cadrul unităților publice centrale, care răspunde de silvicultură. Deoarece, întreaga procedură implică mai multe etape de verificare, nu avem un răspuns cert, care să ateste faptul că documentația depusă de domnul Dumitru Rusu este eligibilă, în vederea abrobării prezentei scheme”. Fără comentarii.

Citește și: Actele necesare pentru paza gratuită a pădurii

 

 
 

Urmărește-ne pe Google News