Paza gratuită pentru pădurile sub 30 de ha este prevăzută în Hotărârea Guvernului nr. 864/2016 privind aprobarea schemei „Ajutor de minimis pentru asigurarea serviciilor silvice pentru fondul forestier proprietate privată a persoanelor juridice şi fizice care desfăşoară activităţi economice, dacă suprafaţa proprietăţii forestiere este mai mică sau egală cu 30 ha” şi a “Procedurii de acordare de la bugetul de stat a costurilor serviciilor silvice pentru fondul forestier proprietate privată a persoanelor juridice şi fizice care nu desfăşoară activităţi economice, dacă suprafaţa proprietăţii forestiere este mai mică sau egală cu 30 ha”. Actul normativ a fost publicat în Monitorul Oficial nr 944/23.11.2016.
Paza gratuită pentru pădurile sub 30 de ha trebuie solicitată în scris
Dar, pentru a putea beneficia de acest ajutor financiar, cei inetresați (ne referim aici la persoanele fizice) trebuie să-l solicite, în scris, de la autoritățile competente, altfel, nu-l vor primi niciodată. În acest sens, la Art. 1 din procedura prevăzută de HG nr 864/2016 se prevede, negru pe alb: „Acordarea ajutorului de stat prevăzut de prezenta procedură se realizează la solicitarea scrisă a titularului dreptului de proprietate sau împuternicitului acestuia, care se depune la ocolul silvic nominalizat care asigură serviciile silvice în proximitatea unei suprafeţe de fond forestier proprietate publică sau privată a unei unităţi administrativ- teritoriale sau proprietate privată a persoanelor fizice şi juridice pe raza unei unităţi administrativ-teritoriale”.
Termenul-limită pentru depunerea actelor: 31 ianuarie a.c.
Ca urmare, cei interesați să obțină paza gratuită pentru pădurile sub 30 de ha trebuie să depună, până la data de 31 ianuarie ac, la ocolul silvic de care aparține pădurea respectivă, următoarele documente:
- cerere;
- documente, în copie certificată conform cu originalul, care atestă dreptul de proprietate asupra fondului forestier a cărui suprafaţă totală este mai mică sau egală cu 30 ha;
- adeverinţă, în original, prin care face dovada înregistrării terenului forestier şi că este titularul acestei înregistrări, eliberată de unitatea administrativ-teritorială;
- copia actului de identitate a titularului dreptului de proprietate, certificată conform cu originalul;
- declaraţie pe propria răspundere a titularului dreptului de proprietate din care să rezulte că nu deţine în proprietate fond forestier cu suprafaţă totală mai mare de 30 ha;
- declaraţie pe propria răspundere a titularului dreptului de proprietate din care să rezulte că nu desfăşoară activitate economică potrivit art. 5 lit. b din schemă ( „orice activitate care constă în furnizarea de bunuri şi servicii pe o piaţă, cu respectarea prevederilor legale privind ajutorul de stat”- n.red.)
În situaţia în care apar modificări în ceea ce priveşte documentaţia prevăzută, titularul dreptului de proprietate are obligaţia actualizării acesteia, în termen de 30 de zile de la data apariţiei modificării, altfel acesta riscă să îi fie suspendat ajutorul financiar.
Citește și: Pază gratuită pentru păduri private de până la 30 de hectare