Poliţiştii Inspectoratului de Poliție Județean Dâmbovița au reţinut săptămâna aceasta, o femeie, de 31 de ani, din Târgoviște, pentru săvârşirea infracţiunii de înşelăciune. Din cercetări a reieşit că, în ziua de 8 septembrie a.c., o femeie, de 70 de ani, din municipiul Târgovişte, ar fi fost contactată telefonic și, sub pretextul implicării membrilor familiei într-un accident de circulaţie, i s-ar fi solicitat 17.600 de euro. Banii pretinşi erau necesari unei intervenţii medicale. În scurt timp de la încheierea conversaţiei telefonice, femeia de 31 de ani, s-ar fi prezentat la domiciliul persoanei vătămate și ar fi primit de la aceasta 11.400 de dolari. Ulterior, victima a realizat că a fost înşelată. De asemenea, din cercetări a reieșit că în activitatea infracţională femeia ar fi fost ajutată de un bărbat, de 27 de ani, încarcerat în penitenciar. Cercetările sunt continuate în vederea stabilirii întregii activități infracționale.
Pentru a nu deveni victime ale acestui tip de infracţiune, Poliţia Română recomandă:
-Nu oferiţi date cu caracter personal prin intermediul convorbirilor telefonice, indiferent de calitatea invocată de interlocutorul de la capătul firului.
-Nu daţi curs instrucţiunilor primite telefonic de la persoane necunoscute, care pretind că au calităţi oficiale.
-Notaţi numărul de telefon de pe care aţi fost contactat sau de la care aţi primit mesajul de tip SMS, numele persoanei care vă contactează, calitatea în care se prezintă şi păstraţi atât apelurile cât şi mesajele SMS, pentru ca aceste date să poată fi verificate de către organele de cercetare penală, în eventualitatea în care aţi fost deja prejudiciaţi.
Pentru a evita să deveniţi victima unei infracţiuni de înşelăciune, având acest mod de operare intitulat generic “accidentul”, este bine să analizaţi cu atenţie informaţiile primite şi să vă puneţi câteva întrebări elementare referitoare la veridicitatea lor.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro