Băsescu: «Există un risc major de revenire a recesiunii»

Chiar înainte de finalizarea bugetului pentru anul viitor, adică la mijlocul lunii trecute, Traian Băsescu (foto) declara că România riscă să intre iar în recesiune: “Sentimentul meu este, chiar dacă nimeni nu poate previziona, că în 2012 există un risc major de revenire a recesiunii”

Mugur Isărescu: «Ne prăbuşim odată cu Europa»

România nu va supravieţui unei economii europene care se prăbuşeşte, consideră Mugur Isărescu, guvernatorul BNR. “Creştem împreună, se poate spune, sau ne prăbuşim împreună. În România, acum simţim cât de puternică este această dependenţă. Mai mult de 60% din comerţul nostru exterior se face cu Uniunea Europeană. Vorbim deja de o încetinire a creşterii economice pentru la anul, pentru motivul singular, dar extrem de important, că în Uniunea europeană creşterea tinde să fie mai slabă”, a declarat Mugur Isărescu (foto).

Emil Boc: «Ce se întâmplă acum în Europa va afecta România în 2012»

“Ce se întâmplă acum în Europa şi în lume va afecta România în 2012”, a declarat sâmbătă, la Cluj, premierul Emil Boc. “Nokia este o consecinţă a acestei evoluţii în Europa şi în lume. Căutăm să reducem la minimum acest efect, astfel încât creşterea economică să nu mai fie afectată”, a precizat Boc (foto).

Nouriel Roubini: «Economia nu se reglează singură»

Economia nu se poate regla singură, e nevoie de consum, însă acesta a fost afectat grav în ultimii ani, susţine economistul Nouriel Roubini (foto), cel supranumit “profetul crizei” după ce a fost primul care a prevestit criza din 2008. Tot el afirmă că anul viitor ne va lovi o criză mai gravă decât cea de acum trei ani. Într-un interviu acordat cotidianului Wall Street Journal, el îi dă dreptate lui Karl Marx, întemeietorul socialismului ştiinţific. “Karl Marx a spus-o bine. La un moment dat, capitalismul se poate autodistruge pentru că nu poţi transfera venituri dinspre forţa de muncă spre capital fără să se înregistreze un exces de capacitate de producţie şi lipsa unei cereri agregate. Asta se întâmplă acum”, a spus Roubini. Economistul face referire la faptul că tot mai multe firme, pentru a supravieţui, reduc costul cu forţa de muncă, adică salariile. Iar veniturile mici ale celor mulţi duc la scăderea consumului, ceea ce înseamnă un dezastru pentru economie.

În Europa, criza i-a scos pe oameni în stradă


1. ISLANDA
Câteva mii de islandezi, care s-au adunat sâmbătă în faţa Parlamentului, pentru a-şi exprima nemulţumirile cu privire la politica dusă de conducători în urma crizei economice, au atacat mai mulţi parlamentari cu ouă şi roşii, strigându- le că sunt vinovaţi pentru condiţiile proaste de trai pe care le are populaţia.
2. PORTUGALIA
Aproximativ 130.000 de oameni au protestat sâmbătă, la Lisabona, capitala ţării, faţă de măsurile de austeritate impuse de Guvern. La manifestaţii au participat membri ai celui mai mare sindicat din ţară, aceştia anunţând şi pentru săptămâna aceasta mişcări similare în alte oraşe.
3. Grecia
Grecia rămâne campioană la capitolul proteste în Europa. Zilele trecute, mii de oameni au ieşit iarăşi în stradă la Atena, pentru a protesta faţă de noile măsuri de austeritate luate de politicieni. Guvernul elen a decis să micşoreze pensiile, să extindă taxa pe proprietate şi să disponibilizeze 30.000 de bugetari, pentru a primi tranşa de opt miliarde de euro de la instituţiile internaţionale.
4. Italia
Cu ocazia unui protest care a avut loc în septembrie, italienii au decupat un carton în formă de penis, pe care au lipit fotografia primului ministru Silvio Berlusconi în vârf şi pe cele ale ministrului muncii, Maurizio Sacconi, şi al administraţiei, Renato Brunetta, la bază. Inedita placardă a fost “plantată” la intrarea în Ministerul Administraţiei.
5. UNGARIA
Peste 50.000 de oameni au protestat, sâmbăta seară, în faţa sediului Parlamentului maghiar din Budapesta, nemulţumiţi de politica de austeritate a premierului Viktor Orban. Astfel de mişcări sunt aşteptate şi astăzi, dar şi marţi, în mai multe oraşe din ţară.

400 de americani, arestaţi sâmbătă, la New York

Şi în Statele Unite ale Americii mişcările de stradă sunt în toi. Cele mai multe proteste sunt faţă de incapacitatea autorităţilor de la Washington de a găsi soluţii pentru ieşirea din criză. Aproape patru sute de persoane au fost arestate sâmbătă seară, după o manifestaţie în New York. Demonstraţia fusese organizată de mişcarea “Ocupăm Wall Street”. Protestul a început în cartierul Liberty Plaza, sute de persoane deplasându-se apoi spre podul Brooklyn, pe care l-au blocat timp de două ore.

 
 

Urmărește-ne pe Google News