filiale in mai toate orasele mari ale tarii.
Oamenii se tem de ei si cand ii vad isi fac semnul crucii. Apar in puterea noptii, nu sunt nici pasari, nici animale terestre si ii intalnesti atat in aer, cat si pe pamant. De-a lungul timpului, oamenii au nascocit zeci de povesti legate de lilieci. Astfel se spune despre ei ca ar fi uneltele diavolului, semnul mortii si prevestitorii unor mari nenorociri. Sunt creaturi blestemate care sug sangele oamenilor si al animalelor si ti se incalcesc intentionat in par. Reprezentantii APLR spun insa ca toate acestea nu sunt decat povesti menite sa sperie copiii. Liliecii sunt in realitate insa de un mare folos oamenilor. Ei sunt cei mai buni sanitari nocturni. Cel mai mic liliac din Romania, care incape lejer intr-o cutie de chibrituri, poate manca intr-o noapte peste 1500 de tantari. Ei sunt veriga esentiala de echilibru in ceea ce priveste reducerea numarului de insecte nocturne daunatoare agriculturii.
in Romania traiesc aproximativ 30 de specii de lilieci dintr-un total de 45 de specii in toata Europa. Liliecii din tara noastra sunt in marea lor majoritate insectivori si traiesc in locuri intunecoase, in case parasite, pesteri naturale, scorburi de copaci batrani, dar si in fisurile din peretii blocurilor, in podurile caselor sau in pivnitele oamenilor. Din nefericire insa, liliecii au ajuns o specie amenintata cu disparitia si in prezent se numara printre cele mai periclitate specii de mamifere din Europa. Din acest motiv ei sunt protejati de lege. in Romania liliecii sunt protejati prin Legea Mediului 143/1993 si prin Conventia Europeana EUROBATS la care tara noastra a aderat in anul 2000.
„Acum aproximativ 2 ani de zile in cladirea de langa Teatrul Bulandra din Capitala, la etajul 5, a intrat intr-o noapte o colonie de lilieci. Peste 300 de exemplare au intrat pe fereastra lasata deschisa de proprietar si s-au cuibarit prin colturile din tavan. Am fost chemati la fata locului si am inceput pur si simplu sa-i adunam unul cate unul de pe pereti. Din pacate, oamenii apucasera sa omoare vreo 50 de lilieci. Dupa ce i-am cules pe toti, lucru care ne-a luat vreo 3 zile, i-am eliberat in padurea de la Baneasa”, ne spune Vlad Olteanu, coordonator local APLR-Bucuresti. Prin mainile lui Vlad au trecut sute, poate chiar mii de lilieci. inca din anul 2001 de cand a devenit membru APLR aceasta pasiune a lui l-a purtat prin diferite colturi ale tarii. S-a catarat pe stanci abrupte, a intrat in pesteri naturale neumblate de picior de om, a facut poze si a explicat oamenilor cate ceva despre viata liliecilor. A incercat de fiecare data sa ii faca pe semenii lui sa nu mai ucida liliecii si sa nu le mai fie frica de ei.
„Din cauza acestor superstitii legate de aceste mamifere, oamenii ii omoara cum le ies in cale. in ultimii ani s-a constatat ca in Romania numarul liliecilor a scazut drastic. De exemplu in Pestera Liliecilor din judetul Valcea acum 10 ani de zile traia o colonie foarte mare de lilieci, posibil mii de lilieci, iar in ziua de azi nici un liliac nu mai traieste in aceasta pestera. De ce? Oamenii le-au dat pur si simplu foc. in mai multe pesteri, colegii nostri au gasit urme clare ca aceste colonii de lilieci au fost distruse de oameni”, ne-a declarat Vlad Olteanu. De meserie biolog, Vlad Olteanu are doar 23 de ani si are aceasta pasiune inca de mic copil. „Paznicul liliecilor”, cum il numesc prietenii, spune ca un alt factor care a dus la scaderea numarului de lilieci la noi in tara il reprezinta si silvicultura intensiva, taierea masiva a copacilor batrani care erau „case bune” pentru acesti „stapani ai noptii”.
Asociatia pentru Protectia Liliecilor din Romania are in prezent peste 150 de membri care se ocupa atat cu monitorizarea coloniilor de lilieci, cu protectia lor, cat si cu organizarea de diferite evenimente pentru a atrage atentia publicului larg asupra periclitarii populatiilor de lilieci.

 
 

Urmărește-ne pe Google News