„E ca si cum am fi goi in fata virusului”

Se trezeste in fiecare dimineata la ora 4.00 pentru ca la ora 6.00 sa fie prezent acolo unde nevoia o cere. si mai nou este nevoie de el intr-un punct nevralgic al dispozitivului de carantina instituit de Ministerul Sanatatii si autoritatile din judetul Tulcea in incercarea disperata de a tine in loc un virus despre care nu se stie deocamdata nici macar daca exista pe plaiurile Deltei Dunarii.
Sarcina lui este relativ simpla, asteapta ca bacul sa ajunga la mal, apoi ii invita pe toti pasagerii sa paseasca intr-o tava in care se afla cateva carpe imbibate cu formol si apa. Atat. Cine nu vrea este luat usor de guler, tras de-o parte si i se explica riscurile la care se expune si ii expune pe ceilalti.
„M-am speriat si eu, normal, cand ii vad la televizor pe toti domnii aceia imbracati in halate albe, cu manusi si masti de doctori, pe fata. Acum, ce faci? Ca virusul asta nu-l vede nimeni, vine, pleaca, numai el stie cand si cum. Ca am auzit ca nici nu exista vaccin. Este ca si cum am fi in fundul gol in fata lui”, mai incearca Busila un spirit de gluma.
Mirosul greu de formol nu-l deranjeaza catusi de putin, spune ca aproape s-a obisnuit, numai ca uneori din cauza vantului ochii ii lacrimeaza si il ustura nasul. Dar nu se vaita, pana una-alta asta este treaba lui. Ce nu intelege el este de ce panica s-a instaurat abia acum in Delta si nu mai de mult. De ce n-a venit virusul si anul trecut? Sau acum doi ani, sau acum cinci ani, de exemplu? „Pasari mor mereu. Cine n-a avut bani de vaccinuri a pierdut in fiecare an cu zecile. Pana acum de ce nu s-a speriat nimeni asa tare?”.

Vineri se va afla daca exista virusul gripei aviare in Romania

Expertii europeni nu se vor pronunta mai devreme de 14 octombrie daca in Romania exista sau nu virusul gripei aviare, decat dupa efectuarea unei anchete epidemiologice legata de acest caz, a declarat, Nicolae Lazar, directorul Directiei de Sanatate Animala din Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor. Expertii – un britanic, un danez si un olandez – analizeaza nu numai probele prelevate de la pasarile din judetul Tulcea, dar si masurile de prevenire luate de autoritati.

 
 

Urmărește-ne pe Google News