Migratia de toamna este cea mai mare din lume si se petrece an dupa an, fara exceptie. Intre lunile august si octombrie, milioane de pasari pleaca spre tarile calde, in zonele in care isi au a doua casa, unde se hranesc si isi cauta pereche. Angela Petrescu, cercetator principal la Muzeul Grigore Antipa din Capitala, ne-a spus mai multe despre acest fenomen ciclic.

In lumea intreaga se estimeaza ca sunt aproximativ 50 de miliarde de pasari migratoare. Unele dintre ele parcurg doar cateva sute de kilometri, altele calatoresc de pe un continent pe altul. Toate au insa acelasi scop: sa gaseasca o clima calda si hrana din belsug pentru a se putea inmulti.

Se ghideaza dupa soare si luna

Multumita metodelor moderne de observare a stolurilor de pasari migratoare (cu ajutorul satelitilor), acum putem sti cu exactitate care este ruta lor anuala si modalitatea de orientare folosita. Pentru aceasta din urma, pasarile se folosesc de campul magnetic al Pamantului, de Soare, de Luna, de peisaj si de informatia genetica (ceasul intern) si astfel  reusesc performanta de a zbura in fiecare an pe aceeasi ruta. Din pacate, in timpul calatoriei ele sunt expuse la numeroase pericole, cum ar fi vanatoarea, pierderea reperelor pentru orientare, electrocutarea, foametea sau furtunile. Prin urmare, se pare ca numai jumatate dintre exemplare ajung la destinatie.

Cocorul
Pleaca intre sfarsitul lui septembrie si inceputul lui noiembrie in Spania si Portugalia si se intoarce in martie.

Viesparul
La mijlocul lui august este deja in Africa Centrala, iar in aprilie vine inapoi.

Drepnea
Pleaca la inceputul lunii august catre Africa Centrala, iar in aprilie-mai e inapoi. Are doua trasee preferate

Gaia rosie
Aceasta pasare rapitoare pe cale de disparitie ne paraseste in septembrie si revine primavara, dupa ce ierneaza in nordul Africii.

Gasca salbatica
La sfarsitul lunii septembrie zboara catre sudul Europei, unde ramane pana in luna mai.

Silvia cap-sur
Desi masoara numai 14 cm, aceasta micuta pasare are puterea sa zboare pana in Africa de Nord, unde ramane din septembrie pana in aprilie.

Acvila tipatoare
Pleaca la mijlocul lui septembrie catre Sudan sau Tanzania, de unde se intoarce in martie.

Grangurul
Isi petrece iarna, din septembrie pana in aprilie, in Africa Centrala si de Sud si strabate cei aproximativ 6.000 km in doar trei saptamani.

Barza
Pleaca in calatorie spre Africa in septembrie si se intoarce in martie. Unele exemplare raman insa aici, daca vremea este prietenoasa.

Randunica
In aceasta luna zboara catre Africa de Sud, de unde revine in preajma Pastelui.

Se deplaseaza mii de kilometri

Unele pasari migratoare zboara fara oprire, zile si nopti, pana la destinatie. Altele fac multe opriri si ajung cu greutate in locul in care ierneaza. Traseul lor poate include mii de kilometri de zbor peste mari, oceane si deserturi. Uneori trec prin furtuni puternice, iar efortul pe care il fac este aproape supranatu-ral. Ca sa reziste in timpul calatoriei, ele alterneaza zborul cu planarea.

Urmărește-ne pe Google News