Pe 7 noiembrie 2019 la Biblioteca Județeană Satu Mare a avut loc lansarea volumului de versuri „Emoție și amuzament” scris de Maria Genica Letai.
Fostă profesoară, autoarea trecută de 70 de ani marca apariția celui de-al doilea volum de poeme alături de membrii cenaclurilor literare din zonă.
Potrivit presei locale, invitații la eveniment au avut numai cuvinte de apreciere la adresa autoarei subliniind că „a reușit să zugrăvească în culori vii anotimpurile, pe care le numește zâne” și să scrie „o serie de poeme dedicate membrilor cenaclului Afirmarea”.
Volumul apărut la o editură locală a fost publicat într-un tiraj mic, nefiind scos la vânzare în librării. A fost împărțit de autoare invitaților și apropiaților. Evenimentul avea să fie marcat de sosirea intempestivă a unei alte poete care a cerut explicații Mariei Genica Letai în legătură cu trei dintre epigramele din volum, care în opinia ei, o vizau și îi aduceau prejudicii de imagine.
Disputa dintre cele două poete s-a mutat în scurt timp în sala de judecată.
Pe 15 ianuarie 2020, D.C.*, la rându-i autoare de versuri și membră a cenaclurilor literare, a deschis un proces la Judecătoria din Satul Mare, solicitând instanței să constate „caracterul ilicit al versurilor” care o vizau și să o oblige pe Maria Genica Letai să-i plătească 10.000 de euro daune morale.
D.C., care este cu vreo 20 de ani mai tânără decât Letai, semnase prefața la primul volum publicat de colega sa de cenaclu din Satu Mare, în 2017.
Satiră sau defăimare?
Potrivit hotărârii instanței, cele trei epigrame reclamate erau dedicate, indicându-se inițialele.
Una dintre ele sună așa:
„Doamnei D.C.
D., când a fost de măritat/ Pe-al prietenei iubit l-a înhățat/ La vals, c-un dans l-a
Amețit/ Si, uite-așa, doi soți s-au pomenit.”
O problemă de onoare
În acțiunea depusă în instanță, D.C. s-a plâns că prin epigramele în cauză i-a fost atacată onoarea și i-a fost batjocorită creația literară.
„Reclamanta este o persoană cunoscută în mediul literar, cultural cu o activitate în acest mediu, iar prin maniera și stiluri pe care le-a publicat pârâta această imagine i-a fost grav afectată. Pe de altă parte, impactul social al acestor înscrieri denigratoare la adresa reclamantei a fost unul negativ, dovadă sunt părerile împărțite în mediul cultural al scriitorilor”, se arată în acțiunea înaintată judecătoriei din Satu Mare.
D.C. a declarat judecătorilor că a solicitat colegei sale „în mod politicos o simplă scuză publică”, însă aceasta a refuzat. Din acest motiv, a cerut să i se repare prejudiciul de imagine în instanță.
În replică, autoarea versurilor a susținut că versurile sale sunt o creație literară, caracterizată de trăsăturile unei epigrame. A precizat că în volum se aflau și epigrame care o vizau și pe ea însăși, dar și pe alți autori locali.
„Un obicei practicat între scriitori”, a explicat Maria Genica Letai în instanță, subliniind că nu a urmărit să o denigreze pe colega ei de breaslă. În opinia ei, poeta D.C. i-a „interpretat eronat creația literară”.
Prima instanță: Epigramele, mai bune fără nume
La finalul procesului, magistrații Judecătoriei Satu Mare au dat câștig de cauză poetei care s-a simțit lezată de epigrame. În opinia judecătorilor, versurile care îi erau dedicate i-au afectat imaginea.
„O persoană se poate exprima prin intermediul acestor genuri literare, respectând totuși onoarea și demnitatea persoanei pe care intenționează să o satirizeze, evitând precizarea datelor personale ale individului (ex. nume și prenume) în cuprinsul versurilor și făcând referire, mai degrabă, la un personaj decât la o persoană ale cărei drepturi și libertăți fundamentale sunt reglementate atât prin legislația internă, cât și prin cea europeană”, au motivat judecătorii hotărârea prin care au constatat caracterul ilicit al epigramelor.
Judecătorii nu au fost însă de acord cu acordarea de daune morale, apreciind că recunoașterea „caracterului ilicit” al respectivelor versuri este o reparație morală suficientă.
Sentința pronunțată pe 20 octombrie 2021 de Judecătoria Satu Mare a fost contestată de ambele autoare.
A doua instanță a constatat „depăşirea limitelor libertăţii de exprimare”
În timp ce D.C. a cerut Tribunalului acordarea daunelor morale, cealaltă poetă a solicitat respingerea cererii, considerând că altfel hotărârea instanței „ar echivala cu interzicerea speciilor literare de pamflet, epigramă sau satiră”.
Analizând alegațiile celor două, judecătorii Tribunalului Satu Mare au dat câștig de cauză poetei care s-a simțit lezată. Instanța a apreciat că autoarea versurilor „și-a exercitat în mod abuziv dreptul său la exprimare”.
„Afirmaţiile publicate au fost făcute cu depăşirea limitelor libertăţii de exprimare şi au fost de natură a aduce atingere imaginii şi reputaţiei reclamantei, vătămare care o îndrituieşte pe aceasta la a căpăta o deplină satisfacţie morală, fiind astfel îndeplinite cumulativ condiţiile angajării răspunderii civile delictual”, au motivat judecătorii.
Maria Genica Letai a fost obligată de Tribunal să achite 5.000 de lei daune morale și să publice într-un ziar local hotărârea pronunțată pe 17 martie.
Decizia a fost contestată, dosarul fiind înaintat spre soluționare Curții de Apel Oradea, instanță ce va pronunța verdictul definitiv după judecarea ultimei căi de atac.
D.C.* – numele poetei reclamante a fost anonimizat.