“Dacă mama mea i-a dat casa în scris fratelui meu printr- un contract de vânzare-cumpărare, iar în acel contract el are nişte obligaţii faţă de ea pentru a-i rămâne casa, obligaţii impuse de ea, dar pe care el nu le respectă, poate fi denunţat de altă persoană în afară de mama mea? Mă interesează dacă şi noi, în calitate de surori, avem dreptul la casă? Cum poţi denunţa o persoană care nu îşi îndeplineşte obligaţiile pentru care a semnat un contract de casă?” Sonia Marcu, Piteşti.
Răspuns: Doar mama dv. poate cere rezilierea contractului. În această situaţie nu aveţi nici o calitate.
“Bunicii aveau trei copii. După moartea lor, tata şi cele două surori au făcut la notariat un act de partaj voluntar pentru tot ce a rămas de la bunici intravilan şi extravilan. După ce tata a murit, una dintre surori s-a declarat nemulţumită de partajul făcut şi ne-a dat în judecată: pe mama, pe mine şi pe fratele meu, dar şi pe cealaltă soră, pentru a obţine mai mult teren extravilan. Mama a zis să-i dăm ce vrea, numai să scăpăm de ea. Am fost de acord să-i cedăm o parcelă mai mare de teren, în felul acesta deschizând noi succesiunea după tatăl meu. Între timp, cealaltă soră a tatălui a murit şi ea. Fiica acesteia a venit să ne ceară titlul de proprietate în original pentru că vrea să vândă o parcelă de teren. Noi nu avem aşa ceva! Credeam că actul de partaj voluntar ţine loc şi de act de proprietate! Ea spune că la notariat i s-a cerut acest lucru. Actul de partaj voluntar este valabil şi dacă da, ţine el loc de titlu de proprietate?” Mariana Demostene, Turnu Măgurele
Răspuns: Pe baza actului de partaj voluntar se eliberează documentul de proprietate, ceea ce înseamnă că este necesar şi un astfel de titlu.