Conjunctivita.
Pe canicula, multi aleg sa se racoreasca facand o baie in lacuri sau piscine. Medicii avertizeaza ca ei se pot alege cu o conjunctivita de toata frumusetea. La Spitalul Clinic de Oftalmologie din Bucuresti sunt diagnosticate zilnic 50-60 de cazuri. Specialistii recomanda celor care fac baie ca imediat ce ies din bazin sa-si spele ochii cu multa apa rece si sapun. Daca ochiul se inroseste, lacrimeaza si apare senzatia de „nisip in ochi”, pacientul trebuie sa se prezinte la oftalmolog.
Dincolo de sfaturile clasice ale medicilor, Libertatea va prezinta cateva metode prin care puteti scapa mai „ieftin” de necazurile pricinuite de caldura.
Alimentatia are un cuvant greu de spus atunci cand termometrele indica afara temperaturi care au luat-o razna. Adrian Florea, mare maestru Qui Gong, spune ca, in medicina traditionala chineza, alimentele sunt impartite dupa tipul de energie. Unele din ele se potrivesc astfel ca o manusa pentru zilele infernal de calduroase.
„Exista o serie de alimente despre care medicina traditionala chineza spune ca au „energie rece”, dand un efect racoritor asupra intregului organism. Dupa fiecare masa, este foarte bine sa beti un suc facut din grepfruturi, stoarse intr-un pahar. Pepenele rosu si cel galben, in special cel care are coaja mai zgrunturoasa, creeaza de asemenea senzatia de racoare, fiind inzestrati cu acea energie rece. Recomand de asemenea si tomatele, in special sub forma de salate, dar la care sa nu se adauge ceapa. Foarte bune in zilele cu temperaturi ridicate sunt algele de mare, varecul mai ales, care se fierbe putin, apoi se prepara cu sos de soia si cu castraveti taiati fideluta. Scoicile si fructele de mare sunt si ele foarte racoritoare, la fel ca si fructul de paducel”, ne-a spus Adrian Florea, mare maestru Qui Gong.
Spre dezamagirea celor care vad in inghetata unul din cei mai inversunati „dusmani” ai caniculei, Adrian Florea spune ca aceasta contine „mai multe ingrediente cu efect de incalzire a organismului”. „Este la fel ca si in cazul altor alimente cu energie fierbinte, ca ardeiul gras sau condimentele”. O alta solutie „salvatoare” poate fi ceaiul negru chinezesc, foarte bun si pentru varstnici. Se pot bea pana la 3 cani pe zi, cu inghitituri mici, eventual cu lingurita. Nu este bine insa sa beti ceai negru seara.
Nici din medicina populara (asa zisele „leacuri babesti”) nu lipsesc „retetele” pentru pacalirea caniculei. Specialistii spun ca sunt foarte recomandate fructele date prin zahar si lasate o zi sau doua la temperatura camerei. Odata zaharisite, acestea se sug sau se mananca. In afara faptului ca se simte o senzatie de racoare in tot organismul, aceste fructe actioneaza si asupra rinichilor.
Batranii sau persoanele care au tensiune mare se pot racori cu un ceai de sulfina si salvie (plante medicinale care se gasesc la Plafar).
Exercitiu anticaldura:
Maestrul Adrian Florea recomanda un exercitiu simplu, de concentrare, care va poate ajuta sa va regasiti confortul termic. „Imaginati-va un traseu al unui curent de aer luminos, care porneste din varful capului si coboara lent prin esofag, spre stomac, trecand apoi prin duoden si intestine. Pasul urmator e sa va imaginati traseul invers, al unui curent rece, de umbra, care de aceasta data pleaca din pamant. Daca repetati de trei ori acest exercitiu, senzatia de caldura nu se mai resimte, in locul ei instalandu-se una de confort al intregului organism”, ne-a explicat Adrian Florea.

 
 

Urmărește-ne pe Google News