Ziua Culturii Române a fost marcată de Institutul Cultural Român şi printr-un mesaj al conducerii: „Cultura ne este zi de zi promotor, iar oamenii de cultură sunt cei mai importanţi ambasadori ai României”, a transmis directorul interimar al ICR, Mirel Taloş. Mesajul se încheie cu „La mulţi ani, România culturală!”.
Fost consilier al lui Călin Popescu-Tăriceanu, pe vremea când acesta era premier, Taloş a preluat conducerea ICR în iulie anul trecut. Până atunci, ocupase postul de vicepreşedinte. Iar înainte de ICR, a fost deputat de Sălaj, timp de trei legislaturi.
Printre activităţile sale ca parlamentar, Taloş a fost remarcat, printre altele, pentru dimensiunea deconturilor. În primul mandat, a condus în topul cheltuielilor cu deplasările în străinătate, fiind urmat în clasament de Cozmin Guşă, Adrian Năstase şi Ecaterina Andronescu.
În fruntea ICR, Mirel Taloş a alocat o sumă generoasă pentru servicii de transport aerian intern şi internaţional de pasageri: în jur de 1 milion de euro, pe doi ani. Aşa arată anunţul de participare, publicat în sistemul electronic de achiziţii publice, în iulie anul trecut, imediat după numirea lui Taloş ca interimar.
Pentru anul trecut, ICR a beneficiat de 14,3 milioane de euro, sumă alocată de la bugetul de stat.
Un minister care luptă cu stresul
Ministerul Culturii este mult mai modest când vine vorba despre deplasările cu avionul. Alocă doar 130.000 de euro pe an, pentru servicii de transport aerian, conform SEAP – SICAP.
Nu se zgârceşte însă cu banii pentru serviciile de formare profesională şi perfecţionare, pentru care a alocat 80.000 de euro, în luna august, conform site-ului oficial al instituţiei. Din această sumă, angajaţii ministerului sunt instruiţi, timp de şapte zile, în resorturi de trei stele, pe diverse teme. De pildă, la cursurile de dezvoltare personală, învaţă despre „managementul stresului şi al timpului”.
Fosta conducere a Ministerului Culturii avea în vedere şi dezvoltarea vegetalelor din sediu. A încheiat un contract de 6.000 de euro pe an, cu firma Faru Luminos SRL, din Urlaţi, pentru „servicii de întreţinere a plantelor de interior”.
De trei ori pe săptămână, firma respectivă trebuia să întreprindă, la sediul ministerului, activităţi precum „udarea periodică a plantelor din ghivece, afânarea pământului din ghivece, diviziuni de tufe, curăţarea frunzelor de praf”, după cum menţionează caietul de sarcini.
Pe lângă estetică, siguranţa birourilor este, de asemenea, importantă pentru ambele instituţii. Pentru paza sediului, ICR cheltuie în jur de 40.000 de euro anual, punând condiţia ca paznicii „să nu vină la serviciu sub influenţa băuturilor alcoolice”. Ministerul Culturii dă aproximativ 230.000 de euro pe an pentru serviciile de pază ale sediului.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro