Dar să lăsăm elitele la o parte, şi, pentru că luni începe a doua sesiune a bacalaureatului, să ne referim la cei care nu trec de “examenul maturităţii” din prima.
“În Capitală s-au înscris 7.085 de candidaţi. Deşi nu s-au înghesuit prea tare să participe la meditaţiile oferite gratuit de profesori la liceu, în cadrul centrelor de pregătire, cred că promovabilitatea va fi mai mare decât anul trecut (n.r. – a fost de 19% în Bucureşti)”, ne-a declarat Robertino Penciu, inspector şcolar adjunct şi şeful comisiei de bacalaureat în Capitală.
Deşi estimarea e optimistă, realitatea e cu adevărat dramatică: dacă în 2004, din candidaţii picaţi la prima sesiune 84,3% reuşeau până la urmă să obţină patalamaua multvisată, zece ani mai târziu, procentul a scăzut cu 64%, la doar 20,3%!
“Ştim cu toţii că mare parte din cei care ajung în toamnă sunt fie muncitori veniţi din Spania sau Italia, fie tineri care nu au învăţat şi vor doar să-ncerce marea cu degetul”, explică Marian Banu, purtător de cuvânt al ISMB.
Luni începe «examenul maturităţii», varianta de toamnă
În condiţiile în care există circa 340.000 de absolvenţi de liceu care nu au luat Bac-ul în ultimii ani, potrivit Ministerului Educaţiei, doar 55.000 de candidaţi s-au înscris pentru sesiunea a doua de anul acesta, care începe luni.
Pe 17-18 august va avea loc evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română şi cele în limba maternă, în perioada 18-19 august, evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională, iar pe 20 şi 21 august, evaluarea competenţelor digitale.
De pe 24 august încep probele scrise cu limba şi literatura română, apoi, pe 25 august, va avea loc proba scrisă la limba şi literatura maternă. Pe 26 august va fi proba obligatorie a profilului, pe 28 august, proba la alegere a profilului şi specializării, apoi, pe 31 august, se vor afişa rezultatele, până la ora 12.00.
În intervalul orar 12.00- 16.00 se vor putea depune contestaţiile. Pe 1 şi 2 septembrie lucrările vor fi reevaluate de o altă comisie, iar pe 3 septembrie se vor afişa rezultatele finale.

Evoluţia candidaţilor la Bac în ultimii 10 ani


Sursa: Ministerul Educaţiei

Urmărește-ne pe Google News