Dronele FPV sunt ieftin de fabricat și pot fi pilotate cu precizie spre ținte. Ele au capacitatea de a distruge echipamente militare mult mai scumpe.
Potrivit ministrului ucrainean al industriilor strategice, Oleksandr Kamișin, citat de The Kyiv Independent, Ucraina a produs 50.000 de drone FPV în decembrie 2023, oficialul precizând că țara urmărește să își extindă masiv producția de drone la zeci de mii de exemplare pe lună.
Pe front, Ucraina se confruntă în prezent cu o criză gravă de muniție. Penuria cauzată de amânarea trimiterii noului pachet de sprijin american, blocat în Congres, a afectat substanțial performanța forțelor armate ucrainene, ceea ce a dus inclusiv la pierderi teritoriale, cum s-a întâmplat în cazul orașului Avdiivka din regiunea estică Donețk, cucerit recent de forțele ruse.
Potrivit Foreign Policy, lipsa muniției a forțat armata ucraineană să ajungă să depindă de dronele FPV pentru a efectua atacuri antitanc. Aceste drone pot fi manevrate cu ajutorul unui controler, iar operatorii lor pot urmări atacurile „sinucigașe” asupra vehiculelor rusești prin intermediul unor fluxuri video. Înregistrările din aceste feed-uri devin apoi conținut viral pe canalele de socializare ucrainene.
Cu toate acestea, atacurile ucrainene cu drone FPV nu sunt întotdeauna eficiente. Aceste UAV-uri sunt echipate cu camere video ieftine, ceea ce face ca țintirea să fie dificilă pe timp de noapte sau în condiții de vreme înnorată. Deseori, acestea transportă muniție artizanală care, ocazional, explodează în timpul zborului sau nu reușesc să lanseze deloc încărcătura explozivă.
Rob Lee, cercetător senior în cadrul programului Eurasia al Foreign Policy Research Institute, a declarat că precizia generală a dronelor FPV este mai mică de 50%. Lee a afirmat că doar un pilot experimentat, care are la activ numeroase lovituri reușite, ar putea obține rezultate semnificative în aceste tipuri de atacuri asupra tancurilor.
Pe de altă parte, Rusia este în criză de vehicule blindate, iar pierderea unui avantaj numeric în acest tip de armament ar putea îngreuna desfășurarea de operațiuni ofensive de către Moscova în viitor, mai scrie Foreign Policy.
La începutul acestui an, Serviciul de Informații Externe al Estoniei și Institutul Internațional pentru Studii Strategice (IISS) au publicat mai multe rapoarte în care se afirmă că Rusia a pierdut peste 8.000 de vehicule blindate de luptă, cum ar fi tancuri și transportoare blindate de trupe, în invazia ei pe scară largă din Ucraina.
Potrivit Statului Major General al forțelor armate ucrainene, Rusia a pierdut peste 22.000 de vehicule blindate de luptă începând din februarie 2022.
Trupele ucrainene au ajuns să apeleze la mai multe „măsuri din ce în ce mai disperate” pentru a improviza operațiuni împotriva Rusiei pe fondul lipsei de arme și echipamente, notează Foreign Policy.
Printre altele, se pare că Ucraina folosește, de asemenea, o „rețea de microfoane”, asemănătoare microfoanelor de pe telefoanele iPhone, pentru a urmări țintele care se apropie. Această rețea poate identifica tipul de muniție folosită, pe lângă direcția și traiectoria preconizată a acesteia.
Având o apărare antiaeriană limitată, armata ucraineană a reușit, de asemenea, să echipeze mașini grele cu senzori pentru a doborî dronele iraniene Shahed – dronele „kamikaze”. Oficialul NATO, care a vorbit sub protecția anonimatului, a precizat: „Rata de reușită a Ucrainei împotriva dronelor Shahed cu mitraliere simple și arme de calibru mic este de aproximativ 80%”.
Foto: Profimedia Images
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul dintre Ucraina și Rusia