Doctorița Alina Tischer

UPDATE: Maria Oprea, manager Spitalului Clinic de Urgență Timișoara, a declarat, în emisiunea ”Adriana Nedelea LA FIX”, că au fost situații în care medici rezidenți s-au plâns că sunt colegi de-ai lor care lipsesc de la muncă.

“Unii rezidenți se plâng că alții lipsesc, probabil s-a mai întâmplat, dar nu am primit nimic în scris. Astăzi am aflat de la șefa de la personal că au fost și plângeri, dar totul a fost verbal”, a spus Maria Oprea în emisiunea Adriana Nedelea LA FIX.

Pentru un viitor medic specialist, rezidențiatul e esențial: în această perioadă, absolvenții facultății de medicină se specializează în meseria care-i va ajuta să trateze oamenii. La Otorinolaringologie (ORL), rezidențiatul durează cinci ani. Cinci ani de pregătire intensă, de studiu și de practică, de interacțiune cu pacienții, în regim de zi și în linia de gardă, cu obligația de a face minimum o gardă pe lună. 

Între 2014-2018, acesta a durat 4 ani, iar cine începea în anii respectivi urma doar această perioadă.

Doar că și în aceste cazuri există excepții. De pildă, în Clinica ORL din cadrul Spitalului Clinic Municipal de Urgență Timișoara, rezidențiatul nu a durat patru ani pentru toți rezidenții decât pe hârtie. Libertatea vă prezintă cazul unei doctorițe care a participat la examenul de medic specialist fără să fi efectuat jumătate de rezidențiat. 

Rezidențiat de acasă

Surse din respectiva clinică ORL susțin că doctorița Alina Tischer – fostă Tucuină, căsătorită în vara lui 2017, s-a prezentat în octombrie 2019 la examenul de medic specialist fără să fi efectuat jumătate din stagiul obligatoriu de pregătire în specialitate! 

Mai precis, din luna mai 2018, când a devenit mamă, ea ar fi rămas acasă pentru a-și îngriji bebelușul, fără să fi recurs însă la varianta legală a întreruperii rezidențiatului și a intrării în concediul de creștere a copilului, ci “prestând” fictiv activitățile obligatorii din cadrul rezidențiatului. 

Astfel, în ultimul an și jumătate de rezidențiat, conform surselor ziarului, Alina Tischer n-a fost văzută în spital, în timp ce colegii ei se prezentau zi de zi la spital, tratau pacienții și făceau gărzi. 

Doctorița Tischer nu mai figurează în serviciul de gardă pe luna ianuarie 2019

Informațiile surselor se coroborează perfect cu dispariția respectivei doctorițe de pe lista gărzilor exact din aceeași perioadă! În arhiva gărzilor postată pe site-ul spitalului, ultima lună în care Alina Tischer a efectuat serviciul de gardă este martie 2018. Lunile aprilie și mai 2018 nu apar în arhivă, iar începând din luna iunie 2018 până în prezent doctorița Tischer nu mai figurează în serviciul de gardă, deși legea prevede că rezidenții efectuează obligatoriu minimum o gardă pe lună. 

Transferată din 2016, în acte – iunie 2017!

Nu este, însă, singura încălcare a legii în cazul doctoriței ORL din Timișoara. În urma punctajului obținut la concursul de intrare în rezidențiat, în toamna lui 2015, medicul Alina Tischer – pe-atunci încă Tucuină – urma să efectueze stagiul de pregătire în specialitatea ORL la Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad. Doar că ea s-a prezentat încă de la început, de la începutul lui 2016, la Clinica ORL din Timișoara, așa cum reiese din arhiva gărzilor postată pe site-ul Spitalului Municipal Timișoara. 

Doctorița Alina Tischer

Sursele ziarului susțin că “permutarea” din Arad a fost girată de șefa Clinicii ORL din Timișoara, Mărioara Poenaru, soția unui lider marcant al PSD Timiș, medicul ortoped Dan V. Poenaru. Doar că, potrivit hotărârii Consiliului de Administrație al Universității de Medicină și Farmacie Timișoara din 20 iunie 2017 (art. I, punctul 35), abia la acea dată a fost aprobată cererea de transfer a Alinei Tucuină-Tischer, anul II de rezidențiat ORL, de la Arad la Timișoara. 

Se pune, evident, întrebarea: cum și-a efectuat Alina Tucuină (Tischer) rezidențiatul la ORL în Timișoara între ianuarie-februarie 2016 și iunie 2017, dacă transferul ei de la Arad a fost aprobat de UMFT abia în 20 iunie 2017? Și încă o întrebare: cum a încasat Alina Tischer salariul de medic rezident în perioada mai 2018 – decembrie 2019, dacă ea nu a mai călcat în Clinica ORL?

S-a grăbit să-și prindă mentorul

Alina Tischer nu doar că a făcut numai pe hârtie jumătate de rezidențiat, dar și-a dat în paralel, în decembrie 2019, și doctoratul. 

Ea s-a prezentat în octombrie 2019 la examenul de medic specialist cu specificarea FP (fără post). De regulă, posturile scoase la concurs sunt doar în spitalele cu personal deficitar, în zone defavorizate, iar în orașele atractive, dorite de medici, concursurile sunt fără post.

Acum, cu diploma de medic specialist în buzunar, Alina Tischer poate merge unde găsește post. Adică la ORL Timișoara. Conform surselor menționate la începutul articolului, acesta este, de fapt, și motivul pentru care Tischer nu a mers pe calea legală, adică nu și-a întrerupt rezidențiatul pe perioada concediului de creștere a copilului, ci a continuat să-l efectueze fictiv.

“Trebuia să o prindă pe Mărioara Poenaru încă șefă a Clinicii ORL, pentru a pune mâna pe un post de medic specialist în clinică. Doctorița Mărioara Poenaru e la vârsta pensionării, așa că, dacă Alina Tischer și-ar fi întrerupt rezidențiatul timp de doi ani, era foarte posibil ca, în momentul în care ar fi luat examenul de medic specialist, să se fi produs schimbarea la șefia clinicii, iar postul ce părea sigur să fi dispărut. Așa că doctorița Tischer a acceptat să-și compromită pregătirea pentru a-și asigura viitorul”, conchid sursele Libertatea. 

Mărioara Poenaru

Libertatea a luat legătura cu medicul Mărioara Poenaru, solicitându-i și poziția Alinei Tischer. Poenaru a oferit, ieri, următorul răspuns: “Stimate domn, pentru informații, vă rugăm respectuos în temeiul GDPR / și a contactului de confidențialitate a datelor personale, să va adresați instituțiilor abilitate pentru a putea avea o imagine reală, clară”. Ziarul a trimis întrebările și pe adresa spitalului, dar și a clinicii ORL, fără a primi un răspuns până la data publicării. 

 
 

Urmărește-ne pe Google News