Trăiesc din mila oamenilor

“Sunt zile când ne trezim înfometaţi şi ne culcăm nemâncaţi, pentru că asta-i viaţa noastră: azi poate ai, mâine poate n-ai. Trăim din mila oamenilor, din fierul vechi pe care-l vindem şi din ce mai muncim cu ziua”, ne spune Ionuţ Cozac (25 de ani), un părinte cu mulţi copii.
Oamenii ştiu că de Paşte se sărbătoreşte Învierea Domnului, dar pentru ei, această zi sfântă este încă un moment din existenţa lor ce le aminteşte cât de năpăstuiţi sunt. Dincolo de lipsurile de tot felul, cea mai mare durere a lor este că, niciodată, nimeni de la Primăria sectorului 5 nu s-a interesat de soarta lor. Credinţa în Dumnezeu a rămas singura lor alinare, chiar şi pe stomacul gol, iar Paştele le-a adus lumină în suflet şi puţină speranţă că se va schimba ceva. Pentru cât timp, însă?

Nelson Mondialu se mândreşte că a mâncat ca un rege

Interlopul clujean Nelson Mondialu s-a lăudat pe internet că, anul acesta, de Paşte, a avut o masă regească, iar ouăle au fost aurite (foto medalion), nu înroşite. În fotografiile postate pe un site de socializare, bărbatul este înconjurat de băuturi scumpe şi de platouri cu mâncare fină, dar şi de un coş cu ouă aurite, pe unul dintre ele fiind inscripţionat şi numele “Mondialu”.

Regele Cioabă a pregătit 300 de ouă

Şi la palatul regal de la Sibiu al lui Dorin Cioabă s-au servit ouă aurite. “Avem un obicei ca primele ouă vopsite să fie ouăle aurii, ca să aducă bunăstare în familie”, spune Dorin Cioabă. Printre cele 300 de ouă au fost şi unele învelite în foiţă de aur specială pentru ouă de Paşte, adusă tocmai de la Viena.
 


 

Românii au cheltuit de Paşte între 100 şi 500 de lei

Aproximativ şapte milioane de cozonaci, 50 de milioane de ouă şi patru milioane de miei, cam atât au consumat românii, anul acesta, de Paşte. Astfel, ei au scos din buzunar între 100 şi 500 de lei de familie, un pic mai mult decât în 2011, arată un studiu realizat săptămâna trecută.

Jumătate dintre românii care au participat la sondajul realizat de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie, în perioada 12-13 aprilie 2012, au declarat că bugetul alocat pentru cumpărăturile de Paşte în acest an a fost cuprins între 100 şi 500 de lei. Numai una din cinci persoane a cheltuit până la 1.000 de lei, iar 2% dintre participanţi au precizat că bugetul de Paşte al familiei lor a depăşit 2.000 de lei.

Aproape 50% dintre respondenţi au declarat că nu au cumpărat carne de miel de Paşte în acest an, în timp ce aproximativ un sfert dintre cei care intenţionau să aibă pe masa de Paşte friptură de miel au precizat că bugetul alocat la acest capitol a fost cuprins între 200 şi 249 de lei. De asemenea, românii au declarat că de Înviere au avut acasă între 10 şi 30 de ouă înroşite, iar mai mult de o treime dintre ei au spus că vopsesc peste 30 de ouă cu această ocazie. Şi la capitolul cozonac şi pască, şapte din zece participanţi la sondaj au precizat că îşi prepară acasă prăjiturile, doar 16% afirmând că le cumpără de la cofetării.

Urmărește-ne pe Google News