Imaginea este o metaforă pentru situația generată de criza din Ucraina, care a împins țara lui Vladimir Zelenskiy și Occidentul împreună și a condus Rusia și mai mult spre autarhie și represiune.

„Putin face o treabă de mântuială. Război sau nu, a calculat greșit” este titlul scris sub umbra războiului pe coperta The Economist.

„Kremlinul spune că Rusia vrea diplomație și că își retrage trupele de la granița cu Ucraina. Mulți analiști occidentali sunt convinși că o invazie este iminentă”, notează publicația britanică, rezumând situația de criză de la granița ucraineană.

„Pe măsură ce criza se desfășoară, susținem că, război sau pace, Vladimir Putin dăunează țării sale”, scriu jurnaliștii de la The Economist.

Coperta The Economist – foto economist.com

„Putin s-a pus singur în centrul atenției globale, demonstrând că Rusia contează din nou. El a destabilizat Ucraina și a insuflat tuturor că viitorul acestei țări este treaba lui. Astfel că el ar putea câștiga concesii de la NATO pentru evitarea războiului, iar acasă (n.r. – în Rusia), el și-a etalat calitățile de conducător și a distras atenția de la greutăți și represiuni”, notează publicația britanică.

Cu toate acestea, aceste câștiguri sunt tactice. Chiar dacă Putin a reușit să le obțină, el a pierdut teren, dinamizând NATO, împingând Ucraina și Occidentul împreună și conducând Rusia și mai mult în autarhie și represiune. Războiul ar înrăutăți toate aceste lucruri și ar transforma Ucraina într-o rană deschisă, sângerând Rusia de bani și oameni.

The Economist:

 
 

Urmărește-ne pe Google News