Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Mureșan arată că „am confirmat astăzi în Parlamentul European, în mod formal, susținerea pentru condiționarea fondurilor europene de respectarea statului de drept. Votul vine după ce, în luna ianuarie, Parlamentul European își exprimase susținerea pentru acest mecanism și disponibilitatea de a intra în negocieri cu Consiliul de UE pentru finalizarea acestui dosar”.
Eurodeputatul spune că „Președinția română a Consiliului UE nu a reușit să facă progrese pe dosar, iar negocierile nu au putut începe. Așadar, înainte de încheierea acestui mandat, Parlamentul a decis să își adopte în mod formal poziția, pentru ca în viitorul mandat negocierile cu viitoarea Președinție a UE să poată demara”.
Mecanismul pentru care PE și-a dat acordul de principiu prevede ca, în cazul încălcării statului de drept de către guvernanți, fondurile europene să fie suspendate, fără, însă, ca beneficiarii finali ai fondurilor europene să fie afectați.
„Lucrările la proiectele de finanțare europeană vor continua, beneficiarii își vor primi banii, dar proiectele vor fi finanțate de la bugetul de stat și nu din bugetul UE până când Guvernul va reveni la respectarea statului de drept.
Acest lucru este foarte important deoarece mecanismul trebuie să sperie guvernele care vor să încalce statul de drept, ci nu să afecteze beneficiarii de fonduri europene. Scopul acestui mecanism este apărarea statului de drept, nu tăierea fondurilor europene”, se mai arată în mesajul lui Siegfried Mureșan.
După ce a fost votat de Parlamentul European, proiectul legislativ al Comisiei Europene trebuie să intre într-o procedură de negociere între Parlament, Consiliul UE și Comisia Europeană.
Forma finală va fi supusă din nou unui vot în Parlamentul European.
Procedura este de durată și e de așteptat ca la nivelul Consiliului UE să existe rezistență din parte unor state membre față de tentativa Comisiei Europene de a-și atribui noi puteri.