El a fost condamnat, la finalul anului trecut, de Tribunalul Militar București la 2 ani de închisoare cu suspendare.
Condamnarea a fost stabilită în urma unui acord de recunoaștere a vinovăției pe care Iulian Adrian Paloșanu l-a semnat cu Parchetul de pe lângă Tribunalul Militar București în toamna anului trecut.
Punerea sub acuzare a locotenet-colonelului a venit în urma unui incident în trafic petrecut în primăvara anului 2020 în Sectorul 1 al Capitalei. Potrivit datelor din dosar, în seara de 8 mai 2020, un autoturism care se deplasa din direcția Piața Romană către Piața Universității a trecut pe lângă un echipaj de poliție rutieră, iar șoferul de la volan a arătat semne obscene agenților.
Echipajul de poliție a pornit în urmărirea acestuia. În apropiere de Piața Universității, polițiștii au oprit autoturismul urmărit. La volan se afla locotenent-colonelul Iulian-Adrian Paloșanu.
A refuzat proba de sânge
Pentru că mirosea a alcool, i s-a cerut să sufle în etilotest. În urma testării, a reieșit o valoare de 0,52 mg/l alcool pur în aerul expirat. A fost condus de polițiști la sediul Institutului Național de Medicină Legală „Mina Minovici”, pentru recoltarea probelor de sânge. Ajuns acolo, Paloșanu a refuzat recoltarea.
În momentul în care au ajuns la sediul INML le-a spus polițiștilor că nu dorește să i se recolteze probe de sânge, întrucât are copil mic acasă și îi este teamă că procedura de recoltare sânge ar putea să-l infecteze cu COVID.
„Organele de poliție rutieră au procedat la reținerea permisului de conducere aparținând inculpatului lt. col. Iulian Adrian Paloșanu, fiindu-i eliberată dovada fără drept de a conduce. De asemenea, inculpatul a fost sancționat contravențional pentru proferarea în public de semne obscene organului de poliție”, au reținut magistrații militari.
Pus sub acuzare pentru refuz de la prelevarea de mostre biologice (sânge), Paloșanu a recunoscut faptele.
Scuza ofițerului
Cu ocazia audierii, el a declarat că în ziua respectivă, după programul de lucru, a mers la adresa unde locuiau la acel moment partenera sa și copilul lor minor, la acea dată în vârstă de 3 luni, respectiv în orașul Popești Leordeni, unde a consumat trei beri.
A susținut că seara copilul a început să facă temperatură, motiv pentru care a decis să meargă să-și ia mașina pe care o avea parcată în zona Aviatorilor, pentru a-și duce copilul la spital.
„Inculpatul a arătat că a procedat în acest fel, întrucât la acea dată era starea de urgență din cauza pandemiei COVID și nu dorea să urce copilul într-o altă mașină pentru a nu risca să se infecteze cu virusul, în condițiile în care avea doar 3 luni, precizând că, în prealabil, a încercat să găsească o rudă apropiată care să meargă cu el să ia mașina, însă nu a găsit pe nimeni disponibil. Acesta a menționat că, deși consumase alcool, era apt să conducă, nefiind în stare avansată de ebrietate”, se arată în acordul de recunoaștere a vinovăției.
În momentul în care au ajuns la sediul INML le-a spus polițiștilor că este de acord să fie testat cu aparatul alcooltest, dar nu dorește să-i se recolteze probe de sânge, întrucât are copil mic și îi este teamă că procedura de recoltare sânge ar putea să-l infecteze cu virusul COVID.
Paloșanu a susținut în fața procurorilor militari că nu a arătat semnele obscene polițiștilor, ci unui alt conducător auto care l-ar fi șicanat în trafic. Cu toate acesta, la finalul anchetei, Paloșanu și-a asumat întru totul acuzațiile polițiștilor rutieri și a solicitat parchetului încheierea unui acord de recunoaștere a vinovăției.
Pedeapsa
Iulian-Adrian Paloșanu a absolvit Academia de Poliție în anul 2006. Ulterior și-a desfășurat activitatea în structurile Jandarmeriei Române, fiind comandant de pluton, comandant de detașament, șef de stat major, ofițer specialist, iar din anul 2020 îndeplinește funcția de șef al Serviciului Evaluare de Risc și Sisteme Tehnice din cadrul Direcției Pază și Protecție Instituțională a Inspectoratului General al Jandarmeriei Române.
Potrivit acordului de recunoaștere, lui Paloșanu i s-a stabilit o pedeapsă de doi ani de închisoare cu suspendare pentru refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice. Aplicarea pedepsei a fost amânată pentru o perioadă de doi ani, timp în care, ofițerul trebuie să respecte o serie de obligații și să efectueze 60 de zile muncă în folosul comunității. În plus, timp de doi ani i s-a interzis dreptul de a mai conduce autovehicule.
Condamnarea a fost validată de Tribunalul Militar București pe 7 decembrie.