Cândva o organizație obscură a cărei existență era neconfirmată, grupul rus de mercenari Wagner, condus de oligarhul rus Evgheni Prigojin, a devenit vizibil anul trecut, când a început războiul din Ucraina. Luptătorii Wagner au fost implicați în cucerirea orașului Soledar, aflat la câțiva kilometri nord-est de Bahmut, și a zonelor din jurul acestuia.

Raportul ucrainean, datat decembrie 2022, concluzionează că Wagner reprezintă o amenințare unică pentru Ucraina, pentru că „moartea a mii de soldați Wagner nu contează pentru societatea rusă”.

„Grupurile de asalt nu se retrag fără comandă. Iar retragerea neautorizată a unei echipe sau fără a fi rănită se pedepsește cu execuția la fața locului”, se notează în raport.

Interceptările telefonice obținute de o sursă de informații ucrainene și ascultate de CNN indică, de asemenea, o atitudine nemiloasă a luptătorilor Wagner pe câmpul de luptă.

Într-una dintre întregistrări se aude un soldat vorbind despre un altul care a încercat să se predea ucrainenilor.

„Wagneriții l-au prins și l-au castrat”, spune soldatul. CNN nu a putut autentifica independent apelul, despre care se crede că a avut loc în luna noiembrie.

Luptătorii Wagner răniți sunt adesea lăsați pe câmpul de luptă ore întregi, potrivit evaluării ucrainene: „Infanteria de asalt nu are voie să transporte răniții de pe câmpul de luptă singură, deoarece sarcina ei principală este să continue asaltul până când obiectivul este atins. Dacă atacul eșuează, retragerea este permisă doar noaptea”.

Raportul sugerează că armata rusă ar putea chiar „să-și adapteze tactica” pentru a copia Wagner: „În loc de grupurile tactice de batalion clasice ale Forțelor Armate Ruse sunt propuse unități de asalt”. Aceasta ar fi o schimbare semnificativă a dependenței tradiționale a rușilor de unități mai mari, mecanizate.

Dronele de recunoaștere și echipamentele de comunicație, „elemente-cheie”

Raportul ucrainean spune că Wagner își desfășoară forțele în grupuri mobile de aproximativ 10-12 luptători. Folosesc grenade RPG, o armă care poată fi purtată pe umăr și care lansează rachete echipate cu un focos exploziv, dar și informațiile în timp real oferite de dronele de recunoaștere, „elementul-cheie”.

Un alt instrument de care dispun soldații Wagner este utilizarea echipamentelor de comunicații fabricate de Motorola, conform documentului. Producătorul american a declarat pentru CNN că a suspendat toate vânzările către Rusia și și-a închis operațiunile acolo.

Condamnații formează frecvent primul val într-un atac și în rândul lor se produc cele mai multe victime, până la 80%, potrivit oficialilor ucraineni.

Coordonarea dintre Wagner și armata rusă lipsește. Într-un alt apel interceptat, un soldat i-a spus tatălui său că unitatea sa a eliminat, din greșeală, un vehicul al companiei private.

Își procură arme din Coreea de Nord

Grupul pare capabil să obțină arme prin orice mijloace. Oficialii americani au declarat săptămâna trecută că Wagner și-a procurat armament din Coreea de Nord.

De asemenea, analiza ucraineană recunoaște că tacticile brutale ale companiei paramilitare Wagner „sunt cele mai eficiente, în condițiile în care trupele mobilizate care alcătuiesc majoritatea forțelor terestre sunt slab pregătite”.

Despre gruparea Wagner

Wagner este un antreprenor militar privat condus de oligarhul Evgheni Prigojin, 61 de ani, care a fost foarte vizibil în prima linie, în ultimele săptămâni ale războiului declanșat de Moscova în Ucraina și mereu gata să-și revendice meritele pentru avansurile rusești. 

După ani în şir în care negase acest lucru, Prigojin a recunoscut, anul trecut, în septembrie, că a fondat compania militară privată Wagner în 2014. Mercenarii grupului au fost acuzaţi că servesc interesele regimului lui Vladimir Putin în numeroase zone de conflict, de la Siria până la Ucraina, Africa şi America de Sud.

„Bucătarul lui Putin” a reacționat. duminică, la comparaţiile dintre el şi călugărul Rasputin, care l-a tratat pe fiul ultimului ţar rus de hemofilie, spunând că sarcina lui este să verse sângele inamicilor Rusiei, nu să oprească sângerarea.

Gruparea paramilitară este acuzată că a făcut turul închisorilor din Rusia pentru a recruta deținuți care să lupte pe frontul din Ucraina, în schimbul eliberării.

Pe 5 ianuarie, Prigojin a anunțat că membrii primului grup de deținuți recrutați pentru a fi trimiși pe frontul din Ucraina au încheiat contractul de șase luni și au fost grațiați. Dovezi ulterioare au arătat că acest grup includea persoane condamnate pentru crimă, tâlhărie, organizarea de bande criminale și producerea de amfetamine.

Foto: Profimedia

 
 

Urmărește-ne pe Google News