„Upi-Mafiotul”, așa cum își spune vrânceanul Dumitru Avram, a fost pus sub acuzare pentru ultraj judiciar, hărțuire și încălcarea solemnității ședinței în urma unui incident petrecut pe 18 noiembrie 2019 la Judecătoria Focșani.
Potrivit datelor din dosar, bărbatul de 51 de ani avea calitate de petent într-un dosar în care contesta o amendă la regimul circulației rutiere aplicată de Poliția Locală.
Problema dosarului lăsat la finalul ședinței
La începutul ședinței de judecată, s-a întocmit o listă cu amânări fără discuții, după care s-a întocmit lista de priorități cu avocați. Nemulțumit că mai întâi sunt luate dosarele cu avocați, Dumitru Avram s-a ridicat și și-a exprimat nemulțumirea în fața judecătoarei din complet, spunându-i că o citație trebuie să cuprindă atât ziua, cât și ora la care trebuie să fie strigată cauza și că în nicio țară civilizată nu se întâmplă așa ceva.
Pentru că a încălcat solemnitatea ședinței a fost amendat cu 100 de lei.
Până la ora 14.00 a așteptat bărbatul să-i fie strigat dosarul. În momentul în care grefierul a apelat cauza sa și a constatat că juristul Poliției Locale nu s-a prezentat la proces, Avram a răbufnit, afirmând că „poliția este șmecheră”.
Spune că va face plângere la CSM
Președinta completului de judecată i-a atras din nou atenția asupra decenței limbajului, moment în care bărbatul i-a răspuns pe un ton ridicat că-i va face plângere la CSM și că are cunoștință că a fost polițist, motiv pentru care va verifica modul în care a ajuns magistrat. Judecătoarea i-a replicat că nu este intimidată de faptul că îi va face plângere la CSM, solicitându-i să aibă o atitudine cuviincioasă, în caz contrar îi va aplica o amendă.
În semn de protest, bărbatul s-a întors cu spatele la completul de judecată, având mâinile ridicate în lateral. Judecătoarea i-a aplicat o nouă amendă, tot 100 de lei.
Amenințările continuă: „Noi discutăm altfel, nu așa”
În continuare, potrivit procedurii, magistratul a pus în discuție competența instanței pentru soluționarea cauzei, ocazie cu care petentul i-a spus judecătoarei că nu este competentă să îi soluționeze cauza, motiv pentru care o recuză și se va duce la „pesedista Matache” (fosta președintă a Tribunalului Vrancea – n.r.), moment în care președinta completului de judecată i-a atras atenția să aibă un limbaj adecvat, spunându-i că „atunci când se referă la doamna Matache, trebuie să se adreseze cu apelativul doamna președintă a Tribunalului Vrancea”.
Bărbatul a continuat să aibă un comportament sfidător la adresa instanței și a început să-i adreseze amenințări președintei completului de judecată: „noi discutăm altfel, nu așa” și „ne mai vedem noi, puștoaico”, „sunt mafiot în 20 de țări”.
Președintele completului de judecată a dispus evacuarea petentului din sală de către jandarmi, nu înainte de a-i mai aplica o amendă de 100 de lei.
Judecătoarea, pândită la ieșire
Avram a părăsit instanța, însă la scurt timp s-a întors pentru a-și nota numele judecătoarei de pe lista de procese. Ulterior, jandarmii care asigurau paza Judecătoriei Focșani l-au observat în timp ce dădea târcoale instanței.
În jurul orei 15.45 s-a deplasat către cealaltă cale de acces în incinta instituției, respectiv a magistraților. A întrebat jandarmerița de la ușă dacă pe acolo ies magistrații, spunându-i că „dorește să-și facă singur dreptate”. Nu i s-a permis accesul în instanță, însă a așteptat afară ieșirea magistraților din instituție.
Jandarmii au informat-o pe judecătoare că bărbatul care provocase scandal în sala de judecată o așteaptă la ieșirea în instanță, sfătuind-o, dacă apreciază necesar, să apeleze la unul dintre ei atunci când va pleca acasă.
La ora 16.40, văzând că judecătoarea nu mai iese din instanță, Dumitru Avram a încercat să intre din nou în judecătorie. A fost oprit de jandarmi care l-au atenționat că programul cu publicul s-a încheiat.
Plângere la poliție
Speriată de bărbatul care o aștepta în exteriorul instanței, la plecarea de la instanță judecătoarea a solicitat sprijinul unui jandarm pentru a merge la poliție să depună plângere. „Era vizibil afectată, speriată, palidă și tremura când și-a sunat soțul să îl anunțe”, a declarat unul dintre jandarmii care asigura paza instanței.
În urma plângerii formulate de judecătoare, bărbatul a fost pus sub acuzare pentru hărțuire, ultraj judiciar și încălcarea solemnității ședinței. Având în vedere că persoana vătămată era un magistrat din cadrul Judecătoriei Focșani, dosarul a fost strămutat la Brăila.
Neagă acuzațiile
Atât în cursul anchetei, cât și la instanță, Dumitru Avram a negat acuzațiile aduse împotriva sa, solicitând achitarea.
El a susținut că i-a transmis în glumă judecătoarei că i se spune „Upi-Mafiotul”, având în vedere că îl cunoaște tot orașul prin prisma faptului că a câștigat 20 de dosare penale. A precizat că a folosit sintagma „ne auzim noi, fato”, în contextul în care urma să se întâlnească la următorul termen în respectivul dosar.
A recunoscut că s-a întors cu spatele la instanța de judecată, motivând că în Occident în momentul în care te întorci cu spatele înseamnă că recuzi instanța de judecată. Avram a invocat că acest dosar a fost premeditat, pentru că el câștiga toate procesele, susținând că justiția din Vrancea este aservită politic.
Parfumuri pe datorie
El a negat că ar fi urmărit-o pe judecătoare, susținând că a încercat să intre în instanță pentru a-l anunța pe jandarmul de serviciu că îl va numi martor în demersul pe care intenționa să îl deschidă la CSM împotriva magistratului.
Avram a declarat că era obișnuit să intre în instanță pe ușa magistraților, deoarece în trecut ar fi vândut parfumuri pe datorie angajaților din Palatul de Justiție.
Inculpatul a susținut că nu a amenințat-o și nu a hărțuit-o pe persoana vătămată, „în contextul amenițărilor aplicate de doamna judecător s-a enervat un pic, dar nu exagerat” și a considerat că acel cuvânt adresat, respectiv „puștoaico”, „nu este o jignire, ci un cuvânt tineresc, chiar frumos, conform definiției din dicționar, se adresează unei persoane mult mai tinere, nicidecum nu înseamnă hărțuire”, se arată în motivarea Curții de Apel Galați.
Sentința: 10 luni și 20 de zile de închisoare cu suspendare
Apărările sale nu au fost însușite de judecători. Într-o primă instanță, Judecătoria Brăila a dispus condamnarea lui Avram la 10 luni și 20 de zile de închisoare pentru comiterea celor trei infracțiuni, pedeapsa fiind suspendată. Bărbatul a contestat sentința, însă pe 15 noiembrie Curtea de Apel Galați a menținut sentința primei instanțe, condamnarea rămânând definitivă.
Dumitru Avram nu este cunoscut cu antecedente penale pe teritoriul României. Potrivit datelor din dosar, împotriva sa au fost pronunțate soluții de condamnare de către autoritățile din Olanda în perioada 2011-2016, însă respectivele hotărâri nu au fost recunoscute de autoritățile judiciare din România.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro